Ma testületi ülés lett volna Komlón, de elmaradt. És néhány bizottsági ülés is. A polgármester döntött így, vadonatúj, a koronavírus miatti rendkívüli helyzet miatt rá ruházott jogaival „élve”. A képviselők nem járnak valami jól. Igaz, a városvezető szerint, ugye, most nem is dolgoznak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Csodálatos történetet meséltek el komlói képviselők a Szabad Pécsnek csütörtökön.

Meg is kerestük Ferenczy Tamást, a múlt őszi választás előtt teljes ellenzéki összefogást élvező Komló Összeköt Egyesület volt komlói polgármesterjelöltjét. És ő meg is erősítette azt, amit a KÖE zászlaja alatt indult, megválasztott képviselők mondtak.

Hogy Polics József, Komló fideszes polgármestere nem sokat tétlenkedett, és a tegnap kihirdetett rendkívüli helyzet miatt rá, mint településének polgármesterére ruházott hatalommal azonnal, hogy is fogalmazzunk: „élt” is.

Ma ugyanis rendes, betervezett testületi ülés lett volna, előtte pedig több bizottsági ülés. Polics József azonban lefújta a bizottságikat is és a testületi ülés is, nem hívta össze, az új helyzetre tekintettel.

Később aztán tájékoztatóra hívta a képviselőket. És elmondta, hogy ő maga, egyedül hogyan is „szavazott”/ mit és hogyan döntött (el), mit hagyott jóvá.

Merthogy ma például a költségvetést fogadták volna el, nyilván némi vagy heves vitákat követően. A 2020-as büdzsét el is fogadta aztán Polics József, és még döntött több más kérdésben is. Például a helyi média üzemeltetésére és helyi kommunikációs feladatokra szóló tervezett döntést is lefújta. És döntött arról, hogy ahelyett pályázatot írnak ki napokon belül, gyors döntéssel. Megjegyezzük, nem biztos, hogy a helyi médiával és kommunikációs feladatokkal kapcsolatban tervezett döntés rendben lett volna amúgy, vagy hogy biztosan összhangban állt az előzetes ígéretekkel. Tessék például ezt elolvasni a 7300-tól.

Ettől függetlenül egy, a várost lényegében irányító többségi koalíció döntésével ment szembe Polics József, az új koronavírus miatti új helyzetet kihasználva alkalmazva.

Mint ismert, a volt bányászvárosban, több körös volt a helyi választás ősszel, de végül a Fidesz-KDNP jelöltje, a korábbi polgármester, Polics József ülhetett be/vissza a polgármesteri székbe.

A testületben azonban a Fidesz-KDNP jelöltjei kisebbségbe kerültek a polgármestert is számolva, azaz azért a legtöbb döntést az ellenzéki pártok képviselői hozhatják meg.

Most azonban Polics József nem csak a költségvetésről tudott szavazni dönteni egyedül, vagy a médiaügyekről, hanem arról is határozott, hogy meghatározatlan ideig, a veszélyhelyzet végéig gyakorlatilag lenullázza a képviselői tiszteletdíjakat, mesélték az ellenzéki politikusok. Igen, ez a fideszes képviselőket ugyanúgy „sújtja”, ahogyan a többségben lévő ellenzékieket.

Polics Józsefet is kerestük, e-mailen, hogy adjon magyarázatot a koronavírussal vélhetően semmiféle összefüggésben nem lévő döntéseire és annak a módszerére, de egyelőre nem válaszolt a megkeresésünkre.

A képviselőket egy tájékoztatóra hívta össze Polics polgármester, ott mondta el nekik, hogy hogyan is döntött. Erről mondták azt a képviselők, hogy Polics azzal indokolta ezt a döntést, hogy most úgysem fognak dolgozni, sem bizottsági ülések, sem testületi ülések nem lesznek. Félve és halkan (stb.) jegyezzük meg, hogy Polics úr már igen régóta benne van az ún. önkormányzati politika világában. Ebből a nézőpontból szemlélve még szomorúbbnak hat, hogy ha ő (ezek szerint) úgy látja, hogy a képviselői munka, az a bizottsági munkát és a testületi üléseket jelenti.

Persze még ennél is sokkal érdekesebb, hogy az a jog vagy hatalom, amit most csatasorba tudott állítani, elsősorban az új koronavírus miatt előállt helyzet miatt van.

Fene tudja, de azt gondolta volna az ember, hogy a rendkívüli jogok is e körül forognak majd.

Frissítés 17.50

Éppen Hohn Krisztina, a Komló melletti Mánfa volt polgármestere, az LMP frakcióban ülő UK-s baranyai országgyűlési képviselő tett fel írásban kérdést ezt a témát boncolgatva, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert megszólítva.

Mint írta, Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt példa „veszélyhelyzet” kihirdetésére, ezért nagyon sok településen nem is egyértelmű, ez mit is jelent a gyakorlatban.

Hangsúlyozta, hogy mivel a jogszabály a polgármesterre ruházza a képviselőtestületek hatásköreit és nincs részletesen kifejtve és pontosítva, hogy melyek ezek, így előfordulhat, hogy a településvezetők úgy értelmezik, hogy a képviselőtestületet össze sem kell hívni, hiszen a döntés teljeskörűen az ő kezükben van. Más esetekben pedig úgy értelmezik, hogy kizárólag  a veszélyhelyzet kezelése, elhárítása érdekében hozott döntésekre vonatkozik ez a hatáskör.

A további félreértések elkerülése érdekében ezért véleménye szerint szükséges lenne a részletszabályokat megállapítani, vagy a kormányhivatalnak egyértelmű állásfoglalást kiadni.

Éppen ezért tisztelettel azt kérdezte, hogy tervezi-e  a kormány, hogy egyértelműen szabályozza a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek hatáskörét?

Frissítés (21.15): Polics József Facebook-oldalán megtekinthető az a tájékoztató, amin a polgármester és a jegyző ismerteti a helyzetet. A jegyző szerint a kialakult rendkívüli szituációban a jogszabályi környezet miatt nem tudták volna törvényesen elfogadni a képviselők a rendes közgyűlés két napirendi pontját.

Tehát a költségvetés elfogadása tekintetében lépéskényszerben volt az önkormányzat mivel azt március 15-ig el kell fogadni az önkormányzati törvény szerint. A másik napirendi pont viszont nem biztos, hogy ugyanilyen megítélés alá esik.

Frissítés, péntek 12.50 – Polics József: “kényszerpályán voltunk a költségvetéssel”

Beszéltünk pénteken délelőtt Polics József komlói polgármesterrel. Ő keresett minket telefonon. Elmondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésekor, éppen azért, mert ilyen még nem is volt, nem volt azzal tisztában, hogy nem is hívják majd össze a testületi ülést, erről másnap délelőtt, azaz néhány órával a rendesen délutánra kitűzött ülés előtt tájékoztatta a település jegyzője.

Éppen ezért, a bizottsági és testületi tagokat egy új időpontra összehívott informális megbeszélésen tájékoztatta, arról, hogy egyelőre nem lesznek sem bizottsági ülések, sem testületi ülések. Az új helyzetben neki kell döntenie, hozzá rendelték ezt a döntési jogkört és egyben felelősséget is. A képviselőket tájékoztatta arról, hogy a törvény alapján határozott Komló város érdekében.

A költségvetést el kellett fogadni, az kényszerpálya volt, mert március 15. (minden évben kb. ilyenkor) a büdzsé megszavazásának a végső határideje, az állami támogatás is ezen múlik, fogalmazott. Szerinte az így eldöntött számok 99%-a olyan, ami konszenzust élvezett korábban.

Igen, valóban, a médiaügyben döntött, de szerinte a legutolsó testületi álláspontot megelőzően mindenki inkább a pályázat kiírása mellett szavazott volna, vagy e szerint nyilatkozott. A pályázat kiírása szerinte egyértelműen Komló érdeke, ahogyan a komplex feladatok nem egyben, hanem külön megpályáztatása és külön megbízási szerződésekkel való ellátása is. És az ő döntése most erről szólt.

A legkényesebb kérdésre is válaszolt a polgármester, a képviselői tiszteletdíjak felfüggesztését érintőre. Mint mondta, ebben nem volt valóban egyetértés korábban, de ő azt már ennek előtte elmondta a képviselőtársainak különféle vitákban, hogy önmérsékletet várt volna el, és vagy sokkal kevesebb, vagy tiszteletdíj nélküli munkát.

Arra emlékeztette a politikustársait, amit most a Szabad Pécsnek is elmondott, hogy noha 2014 és 2019 közt, a fideszes városvezetés idején valóban voltak tiszteletdíjak, de ugyanígy fideszes vezetés volt 2010 és 2014 közt, amikor nem volt túl jó pénzügyi és anyagi helyzetben a volt bányászváros, és akkor a képviselők nem kaptak tiszteletdíjat munkájukért. Ahogyan most ő is úgy döntött, hogy sem a képviselők, sem a bizottsági tagok nem kapnak tiszteletdíjat. Ez a helyzet, ez a döntés addig él, amíg meg nem változtatják. Amiatt döntött a tiszteletdíjak felfüggesztéséről, mert ez a költség adókkal és járulékokkal éves szinten Komlónak 27 millió forint költséget jelent.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy a polgármesteri fizetés nem változott.

KategóriákMETÁL