Szeretnék elkerülni, hogy idősotthonokban járványos méreteket öltsön az új típusú koronavírus-fertőzés, ezért most küldenek majd védőeszközöket az intézményeknek, mondta Müller Cecilia országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tegnap Karácsony Gergely is felhívta erre a veszélyre a figyelmet a Gulyás Gergellyel és Szita Károllyal közösen tartott sajtótájékoztatón. Mindeközben egy budapesti otthonban már száz fertőzött van, ezt a “megdöbbentő hírt” kapta Müller Cecilia pár perccel a sajtótájékoztaó előtt. Az országos tisztifőorvos Wass Albertet is idézett (vagy pont nem őt) és ismét mondott jó tanácsokat húsvétra is. Orbán Viktor délután dönt a kijárási korlátozásokról.

A cikk a hirdetés után folytatódikIgen, így írják mindenhol, hogy a kormányfő dönt, egyszemélyben. Igaz, “az összes szempont figyelembe vételével”. Az nagy meglepetést jelentene, ha nem tartanák fenn a korlátozásokat. Már csak azért is, mert még előttünk áll a járvány harmadik szakasza, a tömeges megbetegedéseké, és az előző napokban látható járványügyi adatok alapján egyre közelebb is kerülhetünk ehhez. Ráadásul a 23 megyei jogú várost tömörítő szövetség elnökeként Szita Károly is jelezte a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy már most sokat lazult a fegyelem a városokban, amihez segítséget is kért a kormánytól. Vagyis amire reálisan számítani lehet, az az, hogy minimum azt tartják fenn, ami eddig volt, a kijárási korlátozást a mostani formájában. Avagy esetleg a fentiek miatt szigorítanak a mostanihoz képest, hosszabb távra is akár, vagy csak a húsvétra vonatkozóan. Két egymástól független forrásból is arról értesültünk, hogy van olyan javaslat és/vagy verzió a kormányfő asztalán, azaz felmerült, hogy valamiképpen korlátoznák a települések közti utazást, különösképpen a húsvétra tekintettel.

Megdöbbentő hírt kapott néhány perccel ezelőtt, azt, hogy a budapesti Pesti úti idősek otthonában már több, mint száz új típusú koronavírus-fertőzött van, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos beszéde elején. Azt követően, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentette, hogy nem lesz idén szóbeli érettségi Magyarországon. Csak az írásbeli vizsgákat tartják meg, és kérik, hogy aki nem akar felvételizni, az ne érettségizzen most. 

Müller Cecilia a rendkívüli hír kapcsán a fenntartók felelősségére is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a tisztifőorvosi hivatal munkatársai már ott vannak az intézményben vannak, és ő is személyesen el fog majd látogatni. MEGJEGYZÉS: az országos tisztifőorvostól eddig más intézmények, például a kórházak fenntartóival kapcsolatban nem hallottunk efféle bírálatot.

Sőt, még egy másik budapesti idősotthonról tudnak, ahol van több fertőzött is, ott a szám 10 alatti, de több a fertőzött, a Rózsa utcai idősotthonról van szó. Az említett két otthonon kívül egy-egy regisztrált fertőzéses eset van más intézményekben is, de ezek elszigetelt esetek egyelőre, közölte.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere éppen tegnap beszélt arról is a Gulyás Gergellyel és Szita Károllyal tartott közöss sajtótájékoztatón, hogy az idősotthonokban lakók és dolgozók szűrésének el kell kezdődnie, ezt is képviselte a kormány előtt, és ebben is nyitottság mutatkozott a kormány részéről. És, hogy éppen ezért reméli, hogy napokon belül előrelépés lesz ebben is.

Szeretnék elkerülni, hogy idősotthonokban járványos méreteket öltsön az új típusú koronavírus-fertőzés, ezért küldenek majd védőeszközöket, maszkokat és gumikesztyűket az intézményeknek, mondta Müller Cecilia. Sőt, kétmillió maszkot és 300 ezer pár gumikesztyűt szállítanak majd az idősotthonoknak. Hogy miből is, arról még lejjebb lesz szó.

Azt is az országos tisztifőorvos jelentette be, hogy jelenleg 58 új koronavírusos beteg van intenzív osztályon. Természetesen ez a szám az egész országot, így több kórházat és klinikát jelent, és azon belül is a kijelölt járványügyi kórházakat. Mint ismert, Pécsett is van koronavírus ellátó központ, ahonnan azonban nem közölnek részletes adatokat.

A Szabad Pécs nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy tudja, hogy nemrégiben négy beteget is ápoltak a pécsi központ intenzív osztályán, és szorultak lélegeztetésre akkoriban nagyjából, amikor az egyik betegnek a lélegeztetőgépe egy rövidebb ideig egy zárlatos tápkábel miatt leállt.

Müller Cecilia ma is adott sokféle jótanácsot. Például azt is tanácsolta, hogy ha valaki elhagyja a lakást, és hazaérkezik, akkor a cipőt és a felsőruházatát hagyja a lakáson kívül, azonnal mosson kezet, sőt az a legjobb, ha zuhanyozással kezd, és teljesen új ruhába bújunk.

A húsvét is terítékre került, mint amikor azt mondta, hogy érdemes a tojásokat hypós vizzel fertőtleníteni. Most úgy fogalmazott, hogy ez a húsvét nem lesz olyan, mint a többi húsvét szokott lenni.

Müller Cecilia az ünnep kapcsán, mint fogalmazott “híres költőnk Wass Albert” szavait vette kölcsön, bár elnézést kért azért, hogy kicsit talán szabadon idézi. Ha elérkezik az ünnep, akkor ünnepelj egészen, illetve tisztuljunk meg egy kicsit kívülről is és belülről is, mondta Wass Albert.

A Szabad Pécs amúgy úgy tudja, hogy az első “idézetet” nem Wass, hanem Márai Sándor írta, a karácsonyról.

A húsvéti nagytakarításhoz is adott tanácsokat azoknak, akik eddig ezt nem végezték el. Az allergiások maszkot viseljenek a takarítás közben. Ne spóroljunk a tisztitószerekkel, ahol a klóros, hypós fertőtlenítés nem lehetséges, ott vírusölő fertőtlenítő kendővel dolgozzanak. És arról is beszélt, hogy “szerencsére ez a vírus kinn a természetben egy nagyon sérülékeny jószág”.

Tegnap négy repülőgép érkezett Magyarországra. Egy Hong Kongból, 10 ezer kilogramm maszkot hozva, három repülő pedig máshonnan Kínából, védőeszközökkel – ezt már Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte.

Azt is elmondta, hogy a kijárási korlátozás miatt eddig már 4539 személyt figyelmeztettek, s immáron több, mint 1000 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, valamint több mint 1200 eljárást is indítottak a szabályszegők ellen. A cél azonban továbbra is az, hogy elsősorban csak figyelmeztessenek.

KategóriákMETÁL