Pécsi virológusok mindeközben bizonyították, hogy fertőzött személy székletében is található fertőzőképes vírus, prof. dr. Jakab Ferenc pécsi virológus ezt jelentette be szerdán a PTE UnivTv koronavírus híradójában. Azt is elmondta, hogy nagyon nagy ütemben haladnak a hatóanyag-tesztelések is, jelenleg 260 féle hatóanyag tesztelése zajlik. És beszélt a BCG-oltásról is.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem virológiai munkacsoportjának sikerült izolálni a koronavírust egy beteg székletmintájából. Azt, hogy emberi székletben is megtalálható a vírus, molekuláris módszerekkel már másutt is bizonyították, de izolálni még nem sikerült a földrészen.

Korábban tehát csak feltétlezések voltak arra nemzetközi kutatásokban, hoghy a vírus ürül széklette (molekuláris módszerek), de most a pécsi kutatóknak sikerült „fertőzőképes infektív partikulákat” is kimutatni, ami „egy kicsit talán befolyásolja a fertőzésről eddig alkotott összképünket”, hiszen úgy tűnik, hogy ha nagyon kis mennyiségben is, de képes lehet fertőzőképes vírus is ürülni a székletből is.

Mint ismert, a videón bejelentkező Jakab Ferenc vezeti a kormányzati koronavírus-kutató akciócsoportot. Azt mondta, és erre az MTI tudósítása is utal, hogy a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi tudósok felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Márpedig ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában.

A vírus terjedésének legjelentősebb módja a cseppfertőzés, de a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével.

Dr. Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy nagyon nagy ütemben haladnak a hatóanyag-tesztelések is, jelenleg 260 féle hatóanyag tesztelése zajlik. Ennek egy jelentős része már ismert hatóanyag, de a nagyobb része újonnan szintetizált hatóanyag.

Az UnivTv a Magyarszágon 1954 óta kötelezően, minden csecsemőnek adandó tuberkolózis elleni BCG-oltásra is rákérdezett. Hiszen felreppentek hírek, hogy a BCG-oltás hatásos lehet a vírus ellen. A virológiai kutatócsoport vezetője válaszában viszont azt mondta, hogy szeretnénk azt hinni, hogy hatásos lehet, de erre jelen pillanatban semmilyen tudományos magyarázat nincs. A BCG-oltás egyfajta immunválaszt talán valóban serkenthet, de éppen a napokban jelent meg egy neves tudományos szaklapban, a Nature Microbiology-ban egy tanulmány ezzel kapcsolatban, és ez a publikáció teljes mértékben cáfolta a BCG-oltás hatékonyságát. Ugyanakkor Jakab Ferenc szerint ettől függetlenül további vizsgálatok szükségesek ebben az ügyben is, jómaga azonban úgy hiszi, hogy a BCG-oltásnak különösebb hatása a jelenlegi új típusú koronavírus-járványra nincsen.

KategóriákMETÁL