A British American Tobacco (BAT) a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalatcsoportja, nem mellékesen a Pécsi Dohánygyár tulajdonosa. Nos, ők már el is kezdték az új koronavírus elleni oltóanyag fejlesztését. Igen, jól értik, jól sejtik: dohánynövény-alapú vakcinakutatásról van szó. 

A cikk a hirdetés után folytatódikÚgy tűnik, hogy a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, a British American Tobacco (BAT) dohányipari vállalatcsoport is igyekszik, úgymond, társadalmilag hasznossá tenni magát, bejelentette ugyanis, hogy kutatói is megkezdték az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag fejlesztését – olvastuk a hírt az Indexen.

Mint a magyar online lap írja, a hírről csütörtökön számos gazdasági és tudományos lap is, köztük például a The Guardian is beszámolt.

A BAT azt állítja, hogy a dohánynövény-alapú vakcinakutatás működhet a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében is, sőt, hogy a cég biotechnológiai laboratóriumaiban már most előrehaladott állapotban van az új típusú koronavírus elleni vakcina kifejlesztése.

A dohányipari mamutcég azt írta közleményében, hogy egy új, gyors dohánynövény-termesztő technológiát is bevetettek, és már zajlanak a preklinikai vizsgálatok. A BAT azt közölte, hogy heti 1-3 millió adag oltóanyag előállítására lesznek képesek, ha az embereken végzett tesztek után engedélyt kap a vakcina. Amelynek kifejlesztésén a BAT amerikai biotechnológiai leányvállalata, a Kentucky BioProcessing (KBP) dolgozik.

Mindez, a BAT pécsi érdekeltsége miatt azért is érdekes, mert éppen tegnap írt arról a Szabad Pécs, Péterffy Attila pécsi polgármester online fogadóórájának közvetítésében, hogy a pécsi önkormányzat, és elvileg a PTE reményei szerint is a jövőben akár Pécsett, vagy Pécsett is indulhatna meg a hazai fejlesztésű oltóanyag-gyártás. Többek közt azért is, mert a pécsi egyetem és a pécsi egyetem szakemberei oroszlánrészt vállalnak a hazai új koronavírus-jávány megállítását és mérséklését célzó kutatásban.

KategóriákMETÁL