Tegnap jelentette azt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az érettségit megtartják Magyarországon, gyakorlatilag a szokásos időben, május 4-étől kezdődően. Ma Maruzsa Zoltán államtitkár további részleteket osztott meg a maturáról.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az érettségi a ma délelőtti vírusinfón is szóba került, ismét Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt a részletekről. Ő volt az, aki annak idején bejelentette, hogy lesz érettségi, de kizárólag írásbeli vizsga.

Tegnap az is kiderült, hogy lesz néhány olyan tantárgy, amelyben nem lehet elkerülni, hogy ne szóbeli avagy gyakorlati vizsga legyen, ezeket is megtartják, a biztonsági előírások betartásával.

Maruzsa most beszélt arról, hogy öt tantárgyról van szól van, illetve a testnevelésről.

Szintén mehetnek írásbeli helyett szóbelire azok a tanulók, akik igazoltan írási nehézségeik vannak.

Mivel egyes egyetemi szakokra a sikeres felvételihez nyelvvizsgára is szükség van, ezért az idegennyelvek érettségije nyelvvizsgát is ér majd!!

Az érettségi vizsgákat nem szokás szerint reggel 8 órakor, hanem délelőtt 9 órakor kezdik majd.

Részlet az Éretlenek című, 1980-ban bemutatott francia filmből

És nem csak a vizsgák konkrét helyszínén, a tantermekben, de a teljes iskolaépületre vonatkozóan is érvényben lesznek a járvány miatti korlátozások, magyarán be kell tartani a védőtávolságot mindenkinek. Ennek a rendnek a fenntartásában a rendőrség is segíteni fogja az intézményeket.

Részlet az Éretlenek című, 1980-ban bemutatott francia filmből

Ezzel szemben Maruzsa azt mondta, hogy az érettségizők viselhetnek maszkot, de nem lesz kötelező.

A Szabad Pécs kommentárja: könnyen elképzelhető, hogy ezt még felül fogja vizsgálni az oktatásügy, főleg, ha addigra tömegessé válik a járvány. Sőt, igazából e cikket jegyző újságíró határozott véleménye, hogy ha már ezt a döntést hozták, és a Magyarországra érkező védőfelszerelések egy részét, nagylelkűséget mutatva elajéndékozzuk külföldre, akkor az a minimális elvárás Orbánék, Káslerék, Gulyásék, Maruzsáék felé, hogy ingyenes, steril maszkokat és kesztyűket osszanak az érettségizőknek.

Mint megírtuk, a PDSZ nem szeretné továbbra sem, ha lenne érettségi a szokott időpontban.

A kormány, azért, hogy az utazásokkal kapcsolatos kockázatokat csökkentsék, kollégiumi elhelyezést biztosít azoknak a diákoknak és tanároknak, akiknek ingázniuk kellene a várhatóan két hétig tartó érettségi vizsgák idején.

KategóriákMETÁL