Nyúljanak a zsebükbe most azok, akik az elmúlt tíz évben a NER nyertesei voltak. Fizessenek azok a cégek is, gyakorlatilag adó formájában, amelyek legalább 5 milliárd forintot nyertek közbeszerzésen az elmúlt tíz évben. Mészáros Lőrincnek a javaslat szerint elég sok pénzt kellene nem önkéntes alapon befizetnie a járványalapba. Botka szerint mindenkine 110 ezer forintra kellene emelni a havi jövedelmét. Finoman utalt arra is, hogy most nem az önkormányzatokat kellene megsarcolnia a kormánynak szerinte.

A cikk a hirdetés után folytatódikNincsen olyan kormány vagy nemzet, amelyik fel tudott volna készülni egy ilyen súlyos válságra. Nincsen olyan egészségügyi rendszer a világon, amely biztonsággal meg tudna birkózni a megbetegedések ilyen nagy számával. A kormányok többségének versenyt kell futnia az idővel, írta Botka László Facebook-os bejegyzésében.

Magyarországon már most több tízezer ember elvesztette állását, de ez a szám folyamatosan növekszik. Heteken belül százezrek válhatnak munkanélkülivé, de a milliós nagyságrend sem elképzelhetetlen már Szeged polgármestere szerint.

Aki szerint abban nincsen vita, hogy a járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy. A válsággal szemben pedig nemzeti összefogásra van szükség itthon is. Sem az, hogy kormányzati beavatkozásra van szükség a leginkább rászorultak megsegítése érdekében.

Eljött az idő azonban szerinte, hogy “igazságot tegyünk”, azonnali segítséget kell adni a rászorulóknak.

A szegedi polgármester szerint az elmúlt tíz évben gazdasági rendszerváltás történt Magyarországon. A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt.

„Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak.”

A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez.

Nem lehet az a megoldás, hogy tovább sarcolják a közfeladatokat ellátó intézményeket és az önkormányzatokat! Most bizonyíthatja be a Fidesz, hogy a „polgári Magyarország” és a Nemzeti Együttműködés Rendszere nemcsak „politikai termék” volt.

Jó döntésnek tartja, hogy a kormány különadót ró ki a bankokra és a multikra. De abban is biztos, hogy “itt nem állhatunk meg”.

Ezért a következő lépésekre tett javaslatot:

  • • Járuljanak hozzá a járvány okozta károk enyhítéséhez azok a vállalatok, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el közbeszerzésekből. Akik tíz évig gazdagodtak a közpénzből és a magyar embereknek járó Európai Uniós forrásokból, azok most adjanak vissza a közösbe! 
  • • Amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba.
    • Ez csak az elmúlt 10 évben nyertes ajánlattevők 2%-át érinti, mégis közel 500 milliárd forint plusz forrást jelenthet a védekezéshez. A szolidaritási hozzájárulás alsó határa úgy lett megállapítva, hogy nem érinti azokat a kis- és középvállalkozásokat, akik a járvány miatt most nehéz helyzetbe kerültek. Az ő túlélésüket is segíti az, ha a nemzeti együttműködés rendszerének legnagyobb nyertesei visszaadnak a közösbe. 
  • • Vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből a nemzeti tőkésosztály is, a rezsim legnagyobb haszonélvezői is fizessenek a tőkevagyonuk után hozzájárulást! Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhat be.
  • • Az így létrehozott szolidaritási alapból elsőként azokról kell gondoskodni, akik a járvány ellen a frontvonalban harcolnak. Meg kell teremteni a biztonságos munkafeltételeket az egészségügyi dolgozók, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatárai számára. Megfelelő védőfelszerelést kell adni az ország ellátásáért és az alapvető szolgáltatásokért felelő honfitársainknak. A legnagyobb hálával tartozunk nekik, hiszen minden nap az életüket kockáztatják értünk.
  • • Másodikként minden magyar állampolgárnak (minden munkavállalónak, álláskeresőnek, nyugdíjasnak és gyermeknek) alanyi jogon annyi támogatást kell adni, amennyi ahhoz szükséges, hogy válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot. Gondoskodnunk kell azokról az emberekről, nyugdíjasokról, családokról, akik elvesztették a megélhetésüket és bevétel nélkül maradtak. A fennmaradó összegből pedig ott kell segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Via 444.hu

KategóriákMETÁL