Azt kérdezte a Szabad Pécs a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól, hogy kellett-e már “büntetniük” a kijárási korlátozás életbe lépése óta a korlátozás szabályainak a megszegése miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikIlletve azt a kérdést is feltettük, hogy mi volt a jellemző kihágás, amely miatt intézkedtek. A kijárási tilalom korlátozás első napján riportot közöltünk, abban már szóltunk arról, hogy információink szerint a Pécsi Közterület-felügyeletnek is volt már dolga az első napon is, de ők akkor csak figyelmeztettek a szabálysértésre. Úgy tudtuk, hogy ez kifejezetten kérés is volt a pécsi városvezetés részéről.

Mint akkor írtuk, ez elsősorban a piacok látogatására vonatkozott, mert fiatalok is mentek vagy próbáltak menni a tiltott időszakban vásárolni (igen, a korlátozás a szabadtéri piaci árusításra is vonatkozik), vagy csak át akartak menni a piac területén, avagy csak nézelődni, ugyanakkor idősek is igyekeztek korán, 9 óra előtt menni vásárolni. Ahogyan boltosok is beszámoltak arról a Szabad Pécsnek, hogy voltak, akik egyáltalán nem foglalkoztak a tiltással, hogy mikor mehetnének be az üzletbe, és egyeseket a felszólítás után is nehéz volt jobbb belátásra bírni.

Itt pedig arról írtunk egy későbbi de kapcsolódó cikkben, hogy a piaci árusok és termelők egy része a pécsi önkormányzat megkeresésére vállalta, hogy részt vesz egy helyi házhozszállítási programban.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre kedden est azt írta, hogy a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 2020. március 28-án 0 órától 2020. március 30-án 24 óráig Baranya megyében három esetben figyelmeztetést alkalmaztak, míg öt esetben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

Hozzátették: a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Kormányrendelet 3. §-a alapján a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Az alapos indokokat a kormányrendelet 4. §-a tartalmazza, a korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi.

KategóriákPOP