Felére csökkentik a vizsgaesemények számát, nem lesz szóbeli érettségi az idén, kizárólag csak az írásbeli érettségiket tartják meg, ezt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelentette be csütörtökön, az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Az érettségi időpontját biztos, hogy nem hozzák előrébb. És kérik, hogy aki nem akar felvételizni, az ne érettségizzen most.

A cikk a hirdetés után folytatódikMaruzsa Zoltán nemzetközi példákra hivatkozott. Van, ahol semmiylen vizsga nincs, kizárólag az év végi eredmények alapján írják meg az érettségi bizonyítványt, illetve van, ahol egyszerűsítik a vizsgákat.

Ausztriában is csak írásbeli lesz, Szlovákiában viszont csak szóbeli, Dániában és Németország nagy részében viszont egyelőre nincs változás a szokásos gyakorlathoz képest, Finnországban viszont már megtartották az érettségit.

Viszont mivel Magyarországon az érettségi felvételi vizsga is egyben, a tovább tanulni szándékozóknak, ezért kell valamilyen vizsgát tartani. Az oktatási akciócsoport ezért azt javasolta, hogy legyen érettségi.

A javaslat szerint törölni kell az előrehozott és a szintemelő vizsgákat. Azt kérik, hogy azok, akik idén nem felvételiztek volna, lehetősége ne menjenek érettségire se, lépjenek vissza a jelentkezéstől. Ennek az informatikai feltételewit megteremtik. Magyarul nem kötelező az érettségi annak, aki nem kíván felvételizni, sőt az az elvárás, vagy ajánlás, hogy mások ne is érettségizzenek.

Aki pedig érettségire megy, azoknak kizárólag írásbeli vizsgát tartanak, éppen a vizsgázók és a pedagógusok biztonsága miatt. Egy teremben legfeljebb tíz fő ülhezt, a védőtávolságot be kell tartani.

Az érettségi időpontját biztos, hogy nem hozzák előrébb, de az elképzelhető, hogy nem a szokásos májusi időpontban lesz. Azt viszont szeretnék, hogy az új tanév elindulhasson szeptemberben.

KategóriákMETÁL