A Magyar Hang mutatott be egy igencsak korrupciógyanús debreceni ügyet. A szerdán reggel a Helyközi Járat médiaegyüttműködési programban megjelent cikk, és az abban leírt eset sajnos valószínűleg csepp a tengerben, avagy a jéghegy csúcsa, de pont ezért kell ezekről az ügyekről szólni.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjfent bizonyította üzleti érzékét az önkormányzati tulajdonban álló Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyik igazgatósági tagja. Kotosmann Zoltán cége előbb szinte féláron megvásárolt az önkormányzattól egy értékes nagyerdei ingatlant, majd a pályázatában körvonalazott szállodai hasznosítás helyett luxuslakásokat építtet, olvasható a Magyar Hang cikkében.

Miután a független hetilap megkereste az érintetteket a számos kérdést felvető ügyben, elébe mentek oknyomozó cikküknek: az önkormányzat portálja PR-ízű írást közölt a beruházásról, szót sem ejtve a kényes részletekről.

Megjegyezzük, ez az eljárás rendszeres a kormánypárti politikusok és a ner-es sajtó köreiben, hogy a beérkező rendes újságírói kérdéseket, főleg ezekben a kényes témákban, kiadják az ellenőrzésük alatt tartott médiumoknak, amelyek teljesítik az elvárást, hogy gyengítsék a cikket és az adott médiumot ezzel. Persze, ha legalább az így kiosztott témákat rendesen feldolgoznák, egy fokkal javítana a helyzeten, de a cél, ezt mind tudjuk, nem ez, hanem az elhallgatás és az adott téma “bedobása”, ezzel a valós olvasók számának csökkentése.

A mostani nagyerdei beruházás a Magyar Hang szerint nem csupán a vételár és a beruházó kiléte miatt érdekes. Azért is, mert a nyertes cég, a Héliker Ingatlan Kft. szállodai hasznosítást körvonalazott a pályázatában, és a közgyűlés ennek tudatában értékesítette azt. E szerint a társaság célja egy korszerű, a modern igényeket kielégítő épület felépítése, amely elsősorban külföldi hallgatók elszállásolását biztosítaná négycsillagos – tanszünetben bárki számára elérhető – szállodai minőségű apartmanokban. Sőt, a 2018-ban a polgármesteri hivatal által kiadott építési engedély is szálloda megépítésére szólt.

Mindezek ellenére tavaly a beruházó mégis úgy döntött, hogy inkább luxuslakásokat épít a területen.

Azt, hogy mi lett ezután az önkormányzat és a hatóságok válasza, illetve az ügy további részletei, azt a Magyar Hang cikkében olvashatják el, ITT. Érdemes, és nem csak az adott ügy, hanem az annak kapcsán megírt több más hasonló ügylet felelevenítése miatt is.

KategóriákMETÁL