BRÜSSZEL ? Pontról pontra részletezett válaszlevélben válaszolt a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányához kapcsolódóan kiküldött legújabb Nemzeti Konzultációra az Európai Bizottság, illetve cáfolta meg az abban foglalt állításokat!

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyarországgal kapcsolatos jogi és alapértékeket érintő kérdésekkel foglalkozó április 12-i eszmecserét követően az Európai Bizottság két fronton is lépésekről döntött, olvasható az EB hivatalos oldalán. A fent hivatkozott cikkben lehet kattintani a teljes hivatalos EB-levélre.   

Az április 4-i magyar felsőoktatási törvény részletes jogi elemzése alapján a testület megállapította, hogy a törvény nem egyeztethető össze az alapvető belső piaci szabadságokkal, nevezetesen a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságával, de az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt elvekkel, így a tudományos élet szabadságával, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával, továbbá az Uniónak a nemzetközi kereskedelmi jog keretében vállalt kötelezettségeivel sem. A biztosi testület ezért úgy határozott, hogy jogi eljárást kezdeményez, és felszólító levelet küldött a magyar kormánynak a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban. A magyar hatóságoknak most egy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy válaszoljanak a Bizottság jogi aggályaira. A Bizottság emellett úgy határozott, hogy folytatja a magyar hatóságokkal más fontos témák – például a menekültügy – kapcsán megkezdett párbeszédet, és továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a nem kormányzati szervezetek regisztrációjáról szóló, ugyancsak vitatott törvényjavaslat sorsát.

Másrészt a Bizottság közzétette válaszait a magyar kormány által indított, ?Állítsuk meg Brüsszelt? mottójú nemzeti konzultációban megfogalmazott állításokra. A biztosi testület, amely szerint a konzultáció több téves és súlyosan félrevezető állításon és feltételezésen alapul, konkrét tényekre hivatkozó válaszában kívánja tisztázni a szóban forgó kérdéseket.

 

KategóriákMETÁL