Jakab Ferenc virológus, a miniszterelnök által felállított koronavírus kutatócsoport vezetője a a plazmaterápiáról beszélt a PTE UnivTv újabb Koronavírus Híradójában.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár Magyarországon is alkalmazzák az úgynevezett plazmaterápiás kezelést a koronavírusos betegeknél, a szérum előállításához azonban felgyógyult betegekre van szükség, ehhez a szakemberek már várják a jelentkezőket, hangzott el a PTE UnivTv Koronavírus Híradójának legújabb adásában.

Prof. dr. Jakab Ferenc virológus, a koronavírus kutatócsoport vezetője a vérplazma-terápiával kapcsolatban elmondta, hogy az a gyógyultak vérében található antitestekkel segítheti a súlyos még beteg, sőt a súlyos állapotban lévő fertőzöttek kezelését. Ehhez azonban a fertőzésen már átesett önkéntesekre van szükség, ezért az ő jelentkezésüket minél nagyobb számban várják. Nem mindenki alkalmas vérplazma-donornak, akkor sem, ha már átesett a betegségen, ezért lenne fontos, hogy minél többen jelentkezzenek közülük.

Magyarországon két konzorcium is foglalkozik vérplazma-szérummal, az egyik egy betegnek már adott be vérplazmát, a másik konzorcium pedig, amelynek a PTE is a tagja ezen a héten tervez négy adag ilyen vérplazma beadását.

KategóriákMETÁL