Ha nem a NER világában élnénk, ha nem láttunk volna az elmúlt években a hatalom oldaláról teljesen irracionális, ám legalább annyira arrogáns lépéseket, helyi és országos szinteken egyaránt, a kicsinyes bosszúkra, belső hatalmi harcokra, leszámolásokra utaló történéseket, talán fel sem tűnik néhány olyan apróság a 2018-as Magyarok Kenyere ünnepség kapcsán, amelyek viszont most nagyon is feltüntek. Nem kizárt, hogy a változásokat politikusok, politikacsinálók diktálták, és itt is irracionális, kicsinyes ügyekről van szó. A Magyarok Kenyere program kitalálója, névadója és szellemi atyja ugyanis több más pécsi független értelmiségi mellett szintén kiállt a tavaszi kampányban Mellár Tamás mellett.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legfrissebb, hivatalos értesüléssel, ZSÖK-ös sajtóközleménnyel kell kezdeni: immáron nem Magyarok Kenyerének, hanem egyszerűen Kenyér Ünnepnek hívják az évről évre, augusztus huszadikákon megrendezett ünnepi műsort, az Új Kenyér megszegését.

Ünnepség tehát idén is lesz, a hozzá kapcsolódó sokféle programmal, és azzal, amit bátran nevezhetünk lényegnek: itthon és a határokon túl élő magyar gazdák segítenek önzetlenül, felajánlanak a terményükből, azt összeöntik, amelyből egyrészt megsütik az eddig Magyarok Kenyerének nevezett kenyereket és cipócskákat, ezek ?értékesítéséből? gyűjtést szerveznek, és közvetlenül, nem kevés búza-adománnyal is segítenek hátrányos helyzetű és árva gyerekeknek, Magyarországon és a határon túl. Utóbbi elsősorban a Böjte Csaba ferences rendi szerzeteshez köthető  Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett intézményekhez köthető.

A másik érdekes történés egy korábban, pár hónapja meghirdetett, a Magyarok Kenyere programról szokásosan beszámoló évközi pécsi sajtótájékoztató. Azt ugyanis az egyik napról a másikra lemondták, és azóta sem tartották meg.

A harmadik, hogy a Magyarok Kenyere egy 2011-ben, Pécsről indult civil kezdeményezés. Ötletadó, alapítója prof. Dr. Korinek László pécsi jogtudós, akadémikus, aki a program szerint idén nem lesz ott a hivatalos ünnepségen. Ott lett volna azonban még azon a sajtótájékoztatón, amelyet végül nem tartottak meg. Dr. Korinek az elmúlt hét évben, minden egyes esztendőben jelen volt mint ötletadó, alapító, beszédet is mondott, már abban a szakaszban is, amikor a hamar sikeres, országos, sőt kárpát-medencei programot felkarolta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ők egyébként a mai napig Magyarok Kenyere ünnepként hivatkoznak a programra, illetve Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem néven is – és így tartották meg Kárpátalján pár napja a  búza összeöntést is.

Ott már beszédet mondott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke is, mivel az agrárkamara, mint főszervező mellett a MAGOSZ is együttműködik a program megvalósításában. Korábban egyébként Baranyában öntötték össze a búzát.

Jakab azt hangsúlyozta Kárpátalján ezzel kapcsolatban, hogy ?az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok és köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget.

?Azt szeretnénk, hogy a kárpátaljai magyar gazdák érezzék a kárpát-medencei gazdatársaik összefogásának az erejét, kell, hogy érezzék, nincsenek egyedül, összefogásukkal mögöttük állnak az anyaországi és külhoni magyar gazdák? – fogalmazott.

Illetve azt is mondta, hogy a program jelmondata, hogy ?15 millió búzaszem? a 15 millió magyart jelképezi.

Megkeresésünkre Rittlinger József, a baranyai agrárkamara vezetője azt mondta, hogy ők a maguk részéről semmilyen lényeges változást nem tapasztaltak, a gazdák ugyanolyan lelkesen ajánlják fel a búzát, hogy segítsenek, e tekintetben a program teljesen úgy működik, mint az előző években.

 

 

Idén Pécsett a helyszín is változik, amelyről már nem mint központi ünnepségről emlékezik meg a ZSÖK-közlemény. A helyszínváltozásnak azonban egyszerű, profán oka van: a Dóm-teret felújítják, így Pécs főterére költözik a program.

A pécsi Széchenyi téren augusztus 20-án délelőtt tíztől kezdődik a kézműves, majd délután egytől a gasztronómiai vásár. És, ahogyan eddig is, lesznek programok, koncertek, foglalkozások a gyerekeknek is. A 17 órakor hivatalosan is megkezdődik a Kenyér Ünnep, amelyen két hivatalos beszéd hangzik majd el, az egyiket Udvardy György pécsi megyéspüspök mondja, és ő szegi majd meg az ?ünnepi kenyeret?, a másik beszédet pedig Páva Zsolt pécsi polgármester tartja. A szokásos jótékonysági ?kenyérárusítás? (igazából adományok felajánlása) 14 és 21 óra közt lesz, és hagyományosan ismét a Pécsi Jótékony Nőegylet szervezi. Az Ünnepi Szentmise  18 órától lesz a Székesegyházban, 20.30-tól pedig koncert lesz a Széchenyi téren, a Hot Jazz Band zenél.

Szóval tényleg csak apróságnak tűnő változások vannak. A név megváltozott, a név és ötletadó nem vesz részt a programon, illetve Pécs valamelyest veszíteni látszik szerepéből. Páva Zsolt egyébként korábban mindig elmondta, hogy a Magyarok Kenyere pécsi ünnepnek marad meg.

Korinek László azon pécsi független értelmiségiek közé tartozott, akik rövid videóinterjúban beszéltek arról tavasszal, az áprilisi választás előtt, hogy ismerik és kiváló embernek és szakembernek tartják Mellár Tamást, aki tíz párt támogatásával, de  független képviselőként jutott be az új magyar parlamentbe. Ahol később a Párbeszéd-frakció tagja lett, de megőrizte függetlenségét, nem köti a szavazásoknál a pártfegyelem, így viszont többet tud tenni a parlamenti munkában. A NER logikáját ismerve, lnem tartjuk kizártnak, hogy van összefüggés a jogtudós szerepvállalása és a Kenyér Ünnep idei, apró változásai közt.

Korinek Lászlót is megkerestük, de csak annyit mondott, hogy számára továbbra is nagyon fontos ez a program, a szívén viseli.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL