Friss bírósági ítéletről, egy korábbi rablási ügyben hozott jogerős, másodfokú határozatról számolt be a Pécsi Törvényszék szerdán délelőtt. A 2017-es, idős emberek sérelmére elkövetett rablásnak két harkányi és egy diósviszlói vádlottja, illetve elítéltja volt. Közülük most az elsőrendű vádlottal szemben tudtak határozatot hozni, őt majdnem 8 év fegyházbüntetésre ítélték. A 12 éves fegyházbüntetést kapott másodrendű vádlottról később dönthetnek, mert ő korábbamn szökésben volt, és ugyan elfogták, de a szabályok szerint most még vele kapcsolatban nem lehetett határozatot hozni.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Törvényszék honlapján olvasható közlemény szerint a Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. március 31-én, tanácsülésen bírálta felül a  Pécsi Járásbíróság a 2019. szeptember 16. napján kihirdetett ítéletét.

Az elsőfokú határozat bűnösnek mondta ki M. J. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében, M. Z. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében és lopás bűntettében, és K. J. harmadrendű vádlottat lopás bűntettében.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 7 év 10 hónap szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat, mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül – 12 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, míg a harmadrendű vádlottat 2 év szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság szabadságvesztés végrehajtását a harmadrendű vádlott vonatkozásában 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság az elsőrendű és a másodrendű vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani.

Az elsőfokú bíróság ítélete a harmadrendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg az elsőrendű és – az eljárás során távol lévő – másodrendű vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentettek be.

Mivel a másodrendű vádlott az eljárás során szökésben volt, azonban időközben, elfogatóparancs alapján külföldön elfogták, ezért csak a kiadatását követően tudja csak a másodfokú bíróság az ő esetében az ügyet felülbírálni, írja a közlemény.

A másodfokú bíróság így most kizárólag az elsőrendű vádlott vonatkozásában határozott a tanácsülésen és a járásbíróság ítéletét, lényegében helybenhagyta.

A bíróság megállapította, hogy két harkányi és egy diósviszlói férfi közösen elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott ismeretségi körébe tartozó idős sértett házaspár házába bemennek, onnan készpénzt és egyéb értékeket lopnak el. Ahogyan ez meg is történt, 2017. szeptember 28-án.

A harmadrendű vádlott tulajdonát képező gépkocsival mentek az esti órákban a sértettek házához a férfiak. Az elsőrendű és másodrendű vádlottak bementek a sértettek házának udvarába, símaszkot húztak fel, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek a házba.

A sértettek már az ágyban feküdtek a ház középső szobájában és televíziót néztek. Amikor az első és másodrendű vádlottak beléptek a szobába, mindkét sértett kiabálni kezdett.

A másodrendű vádlott lefújta a sértett férfit gázspray-vel, valamint a sértett nő felé is fújt, az arcukba világított egy zseblámpával, folyamatosan fenyegette és a pénz átadására hívta fel őket.

A sértett idős férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővette a pénztárcáját, s abból 100 ezer forint készpénzt adott át a másodrendű vádlottnak, közölve, hogy nincs több pénztük otthon.

A másodrendű vádlott viszont kiabálni kezdett, nem volt megelégedve az összeggel. A sértett ezért félelmében kivette a szekrényből autós táskáját és azt, a benne lévő 1 millió forinttal átadta a másodrendű vádlottnak. Ekkor a két vádlott távozott a házból.

Őket a harmadrendű vádlott egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal utaztak haza, a harmadrendű pedig a gépkocsijával hazahajtott. A vádlottak a pénzt elosztották. A harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pénzt az első két vádlott erőszakkal szerezte meg, csupán a lopásról volt tudomása.

A sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

A másodrendű vádlott a következő évben, 2018 júniusában Pécsett felfigyelt arra, hogy egy utcában egy családi háznál gépjárműbe pakolnak az ott lakók, s arra jött rá, hogy feltehetőleg nyaralni mennek, hosszabb időre és a házban majd nem tartózkodik senki.

A másodrendű vádlott még ugyanazon a napon, sötétedéskor, egy kombi gépkocsival a sértett családi házához hajtott, azt gyalogosan megkerülve, egy bukóra hagyott ablakról a szúnyoghálót lepattintotta, így bejutott a házba, s onnan 375 ezer forint értékben tulajdonított el különböző műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt. A másodrendű vádlott a megszerzett értéktárgyakat eladta, melyek egy részét a nyomozó hatóság – kb. 329 ezer forint értékben lefoglalta – de kb. 45 forint kár nem térült meg.

Az ítélet az elsőrendű vádlott tekintetében jogerős.

KategóriákMETÁL