Több fontos kérdésre sem kaptunk választ az évtizedek óta már inkább hírhedt pécsi Lánc utcai tömbbel kapcsolatos pénteki, jó előre beharangozott városházi sajtótájékoztatón. Az biztos, hogy gyakorlatilag kiürítették a tömböt, ami a városvezetés szerint európai módon történt, és az is, hogy a cél az, hogy nyugdíjasházat alakítsanak ki belőle. Megvalósíthatósági tanulmány azonban majd csak ezt követően készülhet, illetve a tervek megrendeléséről is csak most döntenek majd.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Legalább három különálló, de egymáshoz kapcsolódó rétege volt a pécsi városházán pénteken délelőtt, elviekben a Lánc utcai tömbházról szóló sajtótájékoztatónak. Előjött – nyilván – a sajtótájékoztató eredeti témája, az évek óta készülő, de most már elfogadás előtt álló lakáskoncepció, és szintén tágabb értelemben a lakásgazdálkodás, a bérlakások és a bérlakásra várók ügye is. Ehhez még negyedikként kapcsolódott az a szintén különálló nagy téma is, hogy elöregedő társadalom a miénk, és hogy emiatt legalább olyan kihívás az egyedül élő idős emberek elhelyezése.

A fő bejelentés, amivel elkezdte Nyőgéri Lajos pécsi alpolgármester és Fogarasi Gábor jobbikos önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatót, az volt, hogy nagy örömmel közölték, hogy a városvezetés “megoldotta” “a Lánc utcai tömb problémáját”. A négy lépcsőházas épületet mostanra gyakorlatilag kiürítették, csupán egyetlen család lakik már bent, de ők is távozni fognak majd onnan. Fogarasi – aki az önkormányzat népjóléti és szociális bizottságának elnöke is – megköszönte minden önkormányzati munkatársnak és képviselőnek a segítséget, ami miatt idáig eljuthattak. Hiszen, mint arról később többször is beszélt, az elmúlt kb. fél évben sokat dolgoztak ezen az ügyön, minden egyes lakóval, illetve családdal, összesen 77 családdal egyénileg tárgyaltak arról, hogy milyen lakhatási lehetőséget tudnak nekik felajánlani, de azt közölték, hogy az épületből belátható időn belül mindenképpen ki kell költözzenek. E tekintetben nem volt különbség a rendes, szerződéses bérlők, a jogcím nélküli bérlők (akik korábban szerződésesek voltak), vagy az önkényes lakásfoglalók (akiknek soha nem volt arra a lakásra szerződésük, és gyakorlatilag illegálisan költöztek be) között.

Felvetette lapunk, hogy egyes lakók arról számoltak be a Szabad Pécsnek, hogy nem túl sok időt hagytak nekik a kiköltözésre, gyakorlatilag azt mondták, hogy egy-két napjuk van távozni, illetve elfogadni a felajánlott lakást. Fogarasi Gábor arra utalt, hogy ez így biztosan nem volt igaz, de azt elismerte, hogy egyeseknek csak alacsonyabb komfortfokozatú lakást tudtak cserébe felajánlani, de mint mondta, volt olyan is, akinek a lakásosztály munkatársai segítettek piaci albérletet találni. Annak az újságírói kérdésnek a kapcsán, hogy hová helyezték el a családokat, az is elhangzott, hogy  voltak olyan lakók is, akik elhagyták Pécset, ott avagy másutt rokonaikhoz költöztek, miután a Lánc utcából távozniuk kellett.

Elhangzott az is, hogy a Lánc utcai tömbházban 120 lakás van, de ezek egyenkén 19 és 30 négyzetméter közöttiek, hiszen a házat garzonháznak építették az 1980-as évek végén. Az 1988-ban ugyanis ún. fecskeházat építettek, de talán éppen a lakások kialakítása miatt ez nem vált be, sőt tömeges válás lett a vége a “kísérletnek”.

Éppen ezért most ebben nem is gondolkodnak, ugyanis a kiürítés után a tömb felújítását és átalakítását tervezik. Az ilyen kis lakások viszont, még ha a felújítás-átalakítás után esetleg lesz is néhány nagyobb lakás is, nem a fiatal családosok számára valók, ezért nyugdíjasházat szeretnének ott kialakítani. A fejlesztés után is maradna a ház önkormányzati tulajdonban, és a város szakcége, az Integrált Nappali Szociális Intézmény (INSZI) működtetné, mint a másik, szomszédos, szintén a Lánc utcában lévő nyugdíjasházat.

Amivel az öregedő társadalom kihívására is adnának helyben egy választ vagy megoldást. A terv tehát nyugdíjasház kialakítása, de a sajtótájékoztatón elhangzottak, illetve a Szabad Pécs kérdéseire adandó válaszok, vagy épp nem válaszok alapján írható, hogy jelenleg csak egy kicsivel többről, mint ötletről van szó. Az öregedő társadalom ténye ismert, emellett az önkormányzathoz is érkeznek be igények idős emberek részéről, idősotthoni/nyugdíjasházi elhelyezésre, de konkrét megvalósíthatósági és hatástanulmány még nem készült, ahogyan a június 14-i közgyűlésen dönthetnek majd az épület áttervezésére szóló tervekről is. Ami egy 70 milliós tétel, és mint a sajótájékoztató egyik résztvevője felvetette és kérdezte, ez arra utalhat a piaci átlagszámokat ismerve, hogy 1,4 milliárd forintos beruházásról lehet szó nagyságrendileg. Azt egyébként egy későbbi, harmadik kérdésre elismerte Nyőgéri Lajos, hogy milliárdos összegről beszélünk. Ez persze nagyjából nyilvánvalónak tűnt, hiszen a Lánc utcai tömb egyebek mellett az ott uralkodó állapotok, s közte az épület és a lakások rossz állaga miatt is lett hírhedt.

A Szabad Pécs azt kérdezte mindezek előtt, hogy milyen összeget terveznek, milyen nagyságrenddel számolnak és milyen forrásokat tudnak bevonni a ház teljes felújításába. Nyőgéri Lajos azonban azt mondta, hogy vannak elképzeléseik, de egyelőre ezekről nem kívánnak beszélni, szeptemberben azonban erre is tudnak majd válaszolni, ígérte. Későbbi kérdésünkre azt mondta, hogy arra szerinte nagyon is van esély, és reális esély, hogy a beruházás megvalósuljon, és a felújítás maga is el tudjon indulni még ebben az önkormányzati ciklusban.

A szociálpolitikus végzettségű alpolgármester arról is beszélt, hogy már ez az átalakítási terv is illeszkedik a június 14-én, azaz a következő közgyűlésen előterjesztendő lakásgazdálkodási koncepcióhoz. Amire kérdésünkre azt mondták, hogy annak a konkrét munkája 2020 nyarán kezdődött el. Magyarán csaknem két év (sőt, információink szerint a felkérés valós idejéhez képest több, mint két év) telt el addig, ameddig megszavaztathatják Pécs új lakásgazdálkodási koncepcióját. Igaz, úgy tudjuk, volt olyan koncepció, amelyet elsősorban Fogarasi Gáborhoz és az ezen, vele szorosan együtt dolgozókhoz kötnek, ami már több, mint egy éve elkészült, de az, abban a formában nem nyerte el a városvezetés tetszését, ezért tovább kellett rajta dolgozni, vagy nagyjából újraírni.

Az biztos, hogy a Pécsi Városfejlesztési Zrt. lesz az, amelyiket megbízza a városvezetés a tervezés és a megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetésének levezénylésével.

A városvezetés emelt szintű nyugdíjasházat alakítana ki a Lánc utcai tömbből, amiben az emelt szint a külön megrendelhető, megvehető szolgáltatásokat jelenti, de a majdan beköltözők számára nem lesz kötelező azokat igénybe venni. Ugyanakkor beköltözési díj (holtig tartó lakhatásért cserébe) lesz, akár 6-7 millió forint is a jelenlegi árak alapján egyénenként. A jelenlegi, szomszédos nyugdíjasotthonban ez az összeg kb. 2,5 millió forint.

Címkék:
KategóriákMETÁL