De ősszel is lehet majd vizsgát tenni, azoknak azonban csak a jövő évi felvételibe számít majd be az eredmény. Előérettségi nem lesz. Mindezt a csütörtöki KormányInfón jelentette be Gulyás Gergely. 

A cikk a hirdetés után folytatódikNem engedett tehát a kormány azoknak a szakmai kéréseknek, amelyeket Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár érettségivel kapcsolatos bejelentése után hoztak nyilvánosságra szakmai érdekvédelmi szervezetek. A PDSZ például az érettségi elhalasztását kérte. Merthogy a Maruzsa Zoltán által bejelentettek a tervek voltak, de a döntést a kormány hozta meg, és csak most, de most döntött, közölte Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy senkinek sem kötelező érettségit tenni, azaz a most végzős diákoknak sem. Aki most nem akarja, az ősszel is vizsgázhat, de az a vizsga akkor csak a jövő évi felvételibe számít bele. És éppen ez az, az egyetemi-főiskolai felvételi, ami miatt nem halasztják el az érettségit, magyarázta a miniszter. Az érettségi gyakorlatilag a szokásos időben, május 4-én indul.

És megfelel a Maruzsa Zoltán államtitkár által már elmondottaknak. Ahol csak lehet, ott csak írásbeliket rendeznek. Azokban a tantárgyakban nem, amelyekben csak szóbeli volt eddig is. Összesen 83 ezer érettségiző tehet vizsgát májusban, a szóbali vizsga 3178 embert érinthet. Ha lett volna előérettségi is, akkor 113 eze fő érettségizett volna. Szabály, hogy egy tanteremben maximum 10 fő lehet. 

A szakiskolákban tanulók is vizsgázni fognak, a szakmai vizsgák lebonyolítását az ITM szervezi, ők adnak majd róla részletesebb tájékoztatást. Ahol van rá lehetőség, ott is csak írásbeli lesz.

KategóriákMETÁL