Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben – írta meg a hírt az Index. A változtatási javaslat érintené a polgármesterek döntési jogkörét is: a jövőben, ha ezt elfogadják, a polgármesterek túl sok mindenről még az saját önkormányzatuk ügyeit érintően sem dönthetnének maguk – persze mindez “csak” a veszélyhelyzet fennállása idejére korlátozódna. Aminek pedig jelenleg konkrét időbeli korlátja nincs.

A cikk a hirdetés után folytatódikMerthogy, mint írja a cikk, a katasztrófavédelmi törvényt például úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben.

Egészen pontosan úgy egészítené ki a katasztrófavédelmi törvényt a törvénytervezet, hogy abba az alábbi szöveg kerüljön:

(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Vagyis, a polgármesterek ez alapján a jövőben szinte semmiről sem dönthetnének önállóan az önkormányzat ügyeiben.

Semjén Zsolt – Ezekiel 25:17 (HUN)

Semjén Zsolt – Ezekiel 25:17 (HUN) – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A polgármesterek most, hasonlóan a kormányhoz, rendeleti úton kormányozhatnak a helyi önkormányzatot érintő ügyekben, de a fenti rész ezt a közvetlen döntési jogot elvenné a polgármesterektől, és a védelmi bizottságok előzetes döntéséhez kötné, azaz elvonná a polgármestereknek, kifejezetten a veszélyhelyzetben elren

delt különleges, közvetlen, és külön más döntést nem igénylő felhatalmazását. Amivel persze voltak, akik visszaélhettek.

A Transparency a törvényesség helyreállítását kéri miniszterektől Komlón, Szekszárdon és Nagykanizsán
KategóriákMETÁL