Nem először fordul elő, hogy a kormányzati kommunikációban idős koronavírusos elhunytként beszélnek 65 év alatti, azaz munkaképes korú emberekről, akik életkorúkat tekintve amúgy sem, pláne elhunytként nem tekinthetők idős embernek. Ma erre csak egy fél lapáttal tettek rá, a kormányzati tájékoztatási oldalon közölt “cikkcímében idős krónikus elhunytakról írtak, miközben egy 41 éves férfi is elhunyt az elmúlt 24 órában. A “cikkben” azonban már korrektebbek: kivételként beszélnek róla.

A cikk a hirdetés után folytatódikRáadásul nála azt írták alapbetegségei közé a TASZ által bírált táblázatban (amely helyett a magyar civil jogvédő szervezet más megoldást is ajánlott), hogy súlyos bakteriális fertőzés, vérmérgezés és bélgyulladás volt a férfi alapbetegsége, amelyből legfeljebb a bélgyulladásnál esélye, hogy krónikus alapbetegség volt. Merthogy a cikk szövegrészében már azt írták, hogy a 41 éves férfi kivételével idős elhunytak voltak, de azt is, hogy 12 krónikus beteg hunyt el.

Velük együtt 262 főre emelkedett a halálos áldozatok száma, miközben az azonosított, azaz a hivatalosan tesztelt és igazolt fertőzöttek széma 2443 fő. Vagyis továbbra is magas a hivatalos és pillanatnyi halálozási mutató, amely így szombaton reggel 10,72 százalékos.

Van azonban jónak mondható hír is, csupán hatvan fővel nőtt a fertőzöttek száma, ezzel lett 2443 fő hazánkban a hivatalos fertőzött-szám.

458 fő gyógyultan távozot ót a kórházból, 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen.

A baranyai fertőzöttek száma a csökkenés óta nem változott, továbbra is 33 főt tartanak nyilván. Még úgy is, hogy megírtuk, van legalább egy pozitív koronavírus-fertőzött, egy pécsi adóirodai dolgozó hölgy férje, akiről csütörtökön este derült ki, hogy termelt antitestet a szervezete koronavírus ellen (a vérvételes gyorsteszt lett nála pozitív). Ugyanis ahhoz, hogy a hivatalos statisztika nőjjön, hogy valaki hivatalosan azonosított koronavírusos fertőzöttnek legyen nyilvánítva, két pozitív tesztre van szükség.

KategóriákMETÁL