A karanténdaloknak és karanténkoncerteknek most se szeri, se száma, a leghíresebb előadók és amatőrök ugyanúgy kipróbálják magukat, és azokat a produkciókat is nagyon lehet szeretni. Baranyában azonban olyan történt, ami csak kevés helyen. A megyében 22 énekes és előadó állt össze, és ad elő “közösen” egy dalt. Volt, aki mindent a karanténban vett fel, mások a legbiztonságosabb módon stúdióba vonultak. Egy éppen 35 évvel ezelőtt megjelent szerzeményt, a Révész Sándor előadásában megismert Vigyázz a madárra című dalt énekelték és játszották fel, amihez videóklip is készült. A Piramis korábbi frontembere szólólemezéáre került fel a dal erdetileg, amelynek zenéjét Pável Daněk szerezte, a szöveget Demjén Ferenc írta. A Szabad Pécs, szintén home office-ból az egyik ötletadó, és a stúdiót biztosító Friskó Péter énekes, zenész, producerrel készített interjút a klip húsvét hétfői premierje kapcsán.

A cikk a hirdetés után folytatódikKik szerepelnek a felvételen, és hányan énekelnek?

Összesen huszonketten énekelünk a dalban, vannak közöttünk jelenleg is aktív zenekarok tagjai, korábbi zenekari tagok, színművészek, zenetanárok, szólisták is.

Kinek az ötlete volt a produkció?

Az én fejemből jött a szikra, hogy mi miért ne? Sokan nem is ismerték egymást a kis projektünk előtt, de már megy a barátkozás, igazi lelki társak lettünk – innen jön a csapat neve is, a Baranya SoulStars. 

Miért ezt a dalt választottátok? 

Felvetődött rögtön az elején, hogy melyik dal legyen, szavazásra engedtük, a Vigyázz a madárra nyert. Voltak más dobogós helyezettek is, én azokat sem engedtem el, meglátjuk, mi lesz a sorsuk.

Tud a feldolgozásról az eredeti előadó?

Se a zeneszerzőt (Pável Daněk), se a szövegírót (Demjén Ferenc) nem kerestük meg, de reméljük, hogy elérjük őket is a dallal.

Miért készült?

Szerettük volna a hangunkat hallatni innen, a messzi Baranyából… szívünket-lelkünket beletettük, remélem át fog jönni a hallgatóknak, nézőknek.  

Mennyi idő alatt?

Egyik szombat este jött a gondolat, létrehoztam egy csoportot a Messenger-en, egy hét múlva már a kész mixet hallgattuk. A videók nagyja ezután, otthon készült felvételekből lett összevágva, mire minden beérkezett és összeállt, az is egy hétig tartott. 

Kik az alkotótársak?

A zenei alapot Szendrő Szabolcs barátom (Rouge Partyzenekar) és jómagam követtük el, a videót rendezte és kivitelezte Szkróbó Szabolcs barátom és volt zenésztársam (Friskó Péter korábban a jelenleg is működő 25 éves pécsi progresszív heavy metal zenekar, a Perfgect Symmetry énekese volt, amelynek basszusgitárosa Szkróbó Szabolcs. Sőt, a zenekar jelenlegi énekese, Kálmán Kate is énekel a dalban, amint a lenti, az énekeseket felsoroló fotón látható is, harmadikként tűnik fel a klipben. – megj. B. A.). 

Hogy lett felvéve a hang?

Sok ún. karanténdal egy-két rosszul felvett, kilógó rész miatt elveszti a varázsát, persze ezeknek nem erről kéne szólnia, de mégis. Ezért abban maradtunk, hogy aki otthon, élvezhető minőségben fel tudja venni a részeit, az házi felvételt küldjön, akik nem, azoknak segítettem, vagy technikát adtam hozzá, vagy nálam a a hangstúdiómban vettük fel őket, persze külön-külön, napi max 3-4 fő, szünetekkel, fertőtlenített mikrofonnal, fejhallgatóval, nem viccelünk ezzel. A billentyűket is otthon vette fel Szabolcs és küldte át nekem, aztán rájátszottam a gitársávokat, basszust, dobokat.   

Volt bármiben vita? Például a ritmusban, a műfajban vagy a stílusban?

Mindenki a saját, egyéni stílusában énekelhetett, semmi megkötés nem volt. A duetteknél persze figyelni kellett a partner ritmizálására, de kb ennyi. Én rettenetesen jól éreztem magamat, remélem, lesz folytatás.

KategóriákMETÁL