A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete az aHang felületén indított „Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat!” elnevezésű petícióját alig néhány nap leforgása alatt több mint 20 ezren írták alá.

A cikk a hirdetés után folytatódikA két oktatási szakszervezet – amelyek közös sztrájkbizottsága január 24-én, hétfő délután újabb sztrájktárgyalást tart a kormánnyal – azért indította a petíciót, hogy kiderüljön, a több mint százezres munkavállalói közöség jelentős része valóban támogatja a sztrájkfelhívást. A tény, hogy a petíciót alig négy nap leforgása alatt már több mint húszezren aláírták, azt jelzi, hogy a munkabeszüntetés hatékony érdekérvényesítő eszköz lehet – ennek is köszönhető az a tény, hogy a kormány ezekben az órákban is minden erejével azon munkálkodik, hogy megakadályozza a munkavállalókat alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, olvasható a friss, a két szakszervezet által jegyzet hétfői közleményben.

A két szakszervezet ezért arra kéri az oktatásban érdekelteket, hogy minél többen álljanak a sztrájkolók oldalára és írják alá a petíciót:

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldogulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!”. 

A petíció aláírható az aHang felületén.

Mint ismert, a pedagógusok sztrájkra készülnek a hónap utolsó napján, január 31-én.  A két nagy pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ közösen hirdette meg a kétórás figyelmeztető sztrájkot, miután a kormánnyal folytatott tárgyalásaik kudarcba fulladtak. A napokban megjelent sajtóinformációk szerint ráadásul azokon a helyeken, ahonnan vannak visszajelzések a tervezett részvételi adatokról, ott sokkal nagyobb a sztrájkhajlandóság, mint bármikor korábban. Vannak ugyanis olyan iskolák is, ahol mintegy 100 százalékos lehet a sztrájkban való részvétel, de nagyon sok helyen a pedagógusok 70-80 százaléka is részt vesz a tiltakozásban, ami – ha tényleg így lesz – szinte példátlan lehet majd.

KategóriákMETÁL