A BMW vezetői valóban arról beszéltek, hogy el kell halasztani a magyarországi gyár átadását. Ezt most Debrecen polgármestere is megerősítette egy interjúban. Papp László a  magyar média „velük nem szimpatizáló” részének szándékos akcióját látja a hír megjelentetésében és tálalásában.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos utódja a Fidesz-közelivé vált Mandinernek adott interjút. A cikk címe azt sugallja, hogy arról tájékozódhat az írásban a tisztelt olvasó, „hogyan győzte le Debrecen EDDIG a koronavírust”. Természetesen azonban a friss, szombaton délután közölt interjúban az elmúlt napok egyik legfontosabb hazai közéleti hírét is tárgyalják, azt, hogy csúszik a magyarországi, debreceni BMW gyár építése.

Mi az interjúról a Debrecineren olvastunk. Az olvasói előfizetésekre épülő helyi független online lap is azokat emelte ki az interjúból, amik szerintünk is a legérdekesebbek a BMW-gyárral kapcsolatban. Ebből derül ki, hogy Papp László polgármester elég mérges a sajtó egy részére, sőt szerinte a beruházásról rosszakat és/vagy (szerinte) rosszul író médiumokat nemigen érdekli az ország sorsa és érdeke – éppen ezért, szerinte, ezek nem is tekinthetők hiteles és mértékadó hírforrásnak.

Megjegyezzük: szerintünk is az a példás, ahogyan a Fidesz által irányított sajtó dolgozik, legjobb példa erre egy másik polgármesterrel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített televíziós „interjú”.

Papp László a következőket mondta, többek közt:

„…a magyar sajtó egy része ellenérzésekkel fogadja a beruházást, és amikor csak lehetett, bizonytalanságot generált a projekt körül.” 

„Egy nyilatkozat – sajtó általi – átértelmezése vagy egy kijelentés félrefordítása, főleg, ha az szándékosan történik, nem tesz jót egy ilyen nagy horderejű, nemcsak Debrecen, hanem az ország szempontjából is kiemelkedő beruházásnak.” 

„…egyes sajtóorgánumokat kevéssé érdekli a valóság vagy az ország érdeke, így ebben a konkrét ügyben nem is tekinthetőek hiteles, mértékadó hírforrásoknak.” 

„…a média velünk nem szimpatizáló része tort ült a debreceni beruházás fölött.” 

Ugyanakkor:

„A BMW vezetői mindössze annyit kommunikáltak, hogy a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok ellenére is elkötelezettek a debreceni gyár építése mellett, de a kereslet tükrében egy évvel elhalasztják a gyár magyarországi megnyitását.”

Az interjú további részében Papp már tényleg arról beszél, „hogyan győzte le eddig Debrecen a koronavírust”, illetve (ha már Karácsonyt emlegettük) szerinte mit csinált rosszul a főváros.

KategóriákMETÁL