PÉCS – KOZÁRMISLENY Továbbra is fel van függesztve papi tisztségéből az a volt baranyai plébános, akivel szembeni, kiskorú veszély nyomozást szerdán megszüntette a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, tudta meg a Pécsi Egyházmegyétől a Szabad Pécs. Arról, hogy a rendőrségi nyomozást megszüntették szerdán, elsőként a HVG.hu számolt be.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs azt kérdezte a püspökségtől, hogy az atya önfeljelentésére indult rendőrségi nyomozás megszüntetése érinti-e a volt kozármislenyi plébános papi státuszát. Visszakerülhet-e ezek után az egyház kötelékébe, szolgálhat-e tovább papként, akár Kozármislenyben, akár másutt.

A Pécsi Egyházmegye azonban kérdésünkre kérdésére azt írta, hogy az üggyel kapcsolatban kiadott egyházmegyei közlemény továbbra is érvényben van.

Abban pedig az szerepel, hogy Udvardy György püspök az a plébános ügyét előzetes vizsgálat keretében kivizsgálta, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztette. A főpásztori közlemény szerint a ?hasonló esetekre vonatkozó egyházi szabályok az elmúlt években minden korábbinál szigorúbb eljárási rendet és büntetést határoznak meg, ami egyházi személyek esetében legsúlyosabb büntetésként a papi státuszból való elbocsátás lehetőségét is magában foglalja?. Illetve, hogy további tájékoztatást a kivizsgálás és az ügy végleges lezárása után tudnak majd adni.

A rendőrség korábban azt közölte a sajtóval, hogy a tanúvallomásokat meghallgatva arra jutottak, hogy a pap az érintett – a cselekmény idején még kiskorú (tehát 18 év alatti) személyek – testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését nem veszélyeztette. Más bűncselekmény elkövetésének gyanúja pedig nem merült fel.

 

KategóriákMETÁL