Alakult egy vadonatúj parlamenti csoport hétfőn, ennél komolyabb neve nem is igen lehetne semminek, nemhogy egy magyar parlamenti csoportnak: űrpolitikai csoport alakult ugyanis. És tagként ott van benne egy régi jó ismerősünk.

A cikk a hirdetés után folytatódikCikket írt a telex.hu az Országgyűlés alelnökének, Jakab Istvánnak a bejelentése alapján. A Telex emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány nagyjából öt éve űrkutatásért felelős miniszteri biztost nevezett ki. Ferencz Orsolya Ildikóról írtunk is akkoriban, EBBEN a cikkben, felidézve, hogy a nyolcvanas évek elején bemutatott, és Szabó Magda művére épülő Tündér Lala című mesejátékban játszott, gyerekszínészként.

Most pedig ennek a munkának a részeként alakult meg tulajdonképpen az országgyűlésben az űrpolitikai csoport, akiknek tagjai közt baranyai kötődésű, “régi jó ismerős” politikus is van, Bánki Erik, a tagjai ugyanis a következők

  • Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke,
  • Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke,
  • Bánki Erik, fideszes képviselő,
  • Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Szóval egyre esélyesebb, hogy Bánki tényleg minenhez is ért, amit egyik olvasónk mondott, amikor a figyelmébe ajánlottam volt, ugyanezt.ankianki

És aki még nem tudná, arról is szó van, hogy újra embert, egy újabb magyar űrhajóst juttatunk majd el a világűrbe, aki így az eddigi egyetlen ilyen személy, Farkas Bertalan követője lenne.

Az űrhajós-jelöltek kiválasztási folyamata már jó ideje tart, egy négyes csoportra szűkült a lehetséges űrhajósok köre, akik közt egy pécsi orvos is van, amint ugyanis azt akkoriban a Pécsma megírta, több mint kétszáz pályázóból mintegy kéttucatnyian maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Köztük van a pécsi egyetemi tanársegéd, dr. Schlégl Ádám is, aki a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinika szakorvosa.

A HUNOR (Hungarian to Orbit) magyar űrhajósprogram során részeként választják ki a magyar kutatóűrhajóst is, aki a tervek szerint 2024-ben elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy nagyjából egy hónapos küldetésre.

KategóriákMETÁL