Ez egyébként pontosan az az összeg, amelyet korábban forrásaink lapunknak megsúgtak, mondván ennyi pénz néz ki Tiborcz István egyik pécsi barátjának. Ettől függetlenül nem mondjuk, hogy forrásaink azon értesülése is bármilyen mértékig is igaz lenne, hogy valójában Tiborcz István és Orbán Ráchel is tulajdonosa lehet a pécsi szállodának. Ez ugyanis, még ha igaz is lenne, nem bizonyítható. Ami ezzel szemben biztos, hogy a szállodát megvásárló cég, és azok tulajdonosai, valamint vezetői közt a cégpapírokban nincs a miniszterelnökhöz családilag köthető személy.

A cikk a hirdetés után folytatódikArról, hogy a pécsi Palatinus Hotelt működtető cég pályázati nyertes lett és jókora összeget szakíthat közpénzből, azaz mindannyiunk pénzéből vissza nem térítendő támogatásként, a 24.hu által közölt cikkből értesültünk. A 83 milliárd forintot osztottak ki szállodafejlesztésre, Mészáros és Garancsi is nagyot szakított című cikkből (na és magából a támogatott projektlistából) persze az is kiderült, hogy a pécsi szállodafejlesztésre adott támogatás ugyan jókora összeg, de messze nem vinné el az aranyérmet, ha ez egy ki kapta a legtöbbet-verseny lenne.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közzé tette a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat nyerteseinek névsorát.

Ebben látszik az, hogy a Pécsi Hotel Palatinus fejlesztése 3,5 milliárd forint támogatást kapott, a benyújtó pedig a pécsi Czéh-Tóth Márk érdekeltségébe tartozó Hotel Palatinus Kft.

Épp a minap írtuk meg, szintén a 24.hu egyik cikkére alapozva, hogy Czéh-Tóth Márk a Palatinus szomszédságában álló volt Aranyhajó Fogadó támogatására is pályázott az MTÜ-nél, ráadásul egy, kevesek által tudott egyedi támogatási alapra – azaz külön nagy, nyilvános kiírás nélküli forrásra. És ha még nem is nyerte el, a megpályázott több mint 900 milliós összeget, az építkezésnek már nekiálltak.

Információink szerint ugyanakkor az Aranyhajónál gondok akadhattak, állítólag nincs rendes alapja a háznak, amely nyilvánvalóan kihívást fog jelenteni a felújítás során. Az egykori Aranyhajó Fogadót Nick Hotelnek nevezik át, a klasszikus grand hotelnek épített Palatinus szállóról pedig úgy tudjuk, hogy Grand Hotel Palatinus néven működhet majd a jövőben. Mindkét szálloda jelenleg zárva van, az Aranyhajó évek óta, és még egy jó darabig biztosan, a Palatinus azonban elvileg június elején kinyithat. Avagy kinyitott volna. Kérdés, hogy a most elnyert támogatás változtat-e ezeken a terveken. És persze az is, hogy mihez kezd majd a legendás egykori Nádor Hotellel az új tulajdonos, de a legutóbb Czéh-Tóth Márk azt írta lapunknak, hogy a jövőben nem válaszol a kérdéseinkre, ha komolyabb közölni valójuk lesz a fejlesztésekkel kapcsolatban, arról sajtóközleményt fognak kiadni.

Mindenesetre azt az egyet egészen biztosan senki sem vitatja, hogy mind az egykori Aranyhajó Fogadó, mind a szomszédos patinás Palatinus Hotel felújítása nagyon is esedékes volt már, és Pécs azzal mindenképpen nyer, ha a főtértől és a városházától néhány lépésre, a fő sétálóutcán álló hotelek megújulnak és 21. századi képet mutatnak, s ugyanilyen szolgáltatásokat kínálnak az itt megszállóknak.

A 24.hu cikkében érdemesnek tartották a szerzők kiemelni, hogy a PRO-MOT HUNGÁRIA Kft. 7,35 milliárd forintot nyert a balatonvilágosi Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére. A PRO-MOT ugyanis annak az Appeninn Nyrt.-nek a leányvállalata, amely korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös cége volt. Az Appeninnből áprilisban azonban előbb Mészáros, majd Tiborcz is kiszállt, a főbb új tulajdonosok pedig Jellinek Dániel, Balázs Attila és az OTP-csoport lettek. Sőt, szintén ehhez a cégcsoporthoz tartozik a Solum-Invest Kft.. is, amely most szintén kapott 4,4 milliárdot, méghozzá a Balatonfüredi Vitorlás Központ szálláshely-fejlesztésére.

A PRO-MOT és a Solum-Invest már április elején is kapott közel 2 milliárdot a Kisfaludy Program keretében.

Az egyik tulajdonosról, Jellinek Dánielről a Szabad Pécs nemrég megírta, hogy az ő cége vásárolta meg nemrég a Pécs Plázát.

Új tulajdonosa van a Pécs Plázának, de nem az a magyar milliárdos, akire elsőre gondolna

KategóriákMETÁL