Nem lesz hosszabb a tanév, a digitális oktatás pedig a tanév végéig, azaz június 15-éig érvényben marad, közölte Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár egy Facebook-os bejelentéssel.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉrdemben csökkent a járványveszély mértéke, ezért május 25-étől vidéken, június 2-ától Budapesten a bölcsődékben és az óvodákban normális rendbe térnek vissza, az intézményeknek külön igazolás nélkül fogadniuk kell a gyerekeket.

Az iskolában június 2-ától

„engedélyezik a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását”

vagyis lehetnek kiscsoportos konzultációk, de egyéni felkészítés is, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, vagy a lemaradók felzárkóztatása.

Június 2-ától megváltoztatják a gyermekfelügyelet rendjét, az iskoláknak legkésőbb június 26-áig minden egyes intézményben meg kell szervezni a felügyeletet – akkor már a következő tanévre való felkészülés jegyében.

Június 26-ig a tanév szerinti étkezést biztosítani kell, június 29-étől állnak át a nyári szünetben alkalmazandó rendre.

Lehetnek napközis táborok is, a nyári táborokról pedig a jövő héten döntenek majd.

Hagyományos tanévzárókat, ballagásokat ne szervezzenek az intézmények, ezt kérik Maruzsáék, egyedi megoldásokkal azonban, a járványügyi szabályokat megtartva erre is lesz lehetőség ott, ahol ezt igénylik.

Amennyiben jól értettük, amit Maruzsa államtitkár mondott, akkor a maximum két hetes leállás az óvodákra és a bölcsődékre vonatkozik, mert elfogyott a szülők szabadsága, de az iskolákra ebben a formában nem, ott június 29-étől leáll az oktatás a június 15-ével befejezendő tanévzárás után. Vagyis azt követően táborokat, napközit fognak szervezni, ahogyan korábban is. Azt már mi tesszük hozzá, hogy legfeljebb itt az igények fognak a korábbiakhoz képest nőni.

Egyrészt, mert talán a szokásosnál még mindig kevesebb nagyszülő-unoka “célú találkozás” lesz, másrészt, mert még az is elképzelhető, hogy az iskolás gyerekek szüleinek is fogyóban van a szabadsága.

KategóriákMETÁL