Felmondott a Pécsi Állatkert igazgatója, Siptár Dávid. Mint lapunknak elmondta, két hete nyújtotta be felmondását, s december 3-áig marad még a jelenleg zárva tartó állatkert élén. A pécsi önkormányzat pályázaton választhatja ki utódját.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Pécs vezetése menesztheti Siptárt Dávidot, a Pécsi Állatkertben csődközeli helyzet van, kaptunk egy furcsa üzenetet tegnap este. Mielőtt érdemben foglalkozni tudtunk volna az esettel, ma reggel Péterffy Attila a Facebookon posztolta, hogy pályázatot írhat ki azt önormányzat a Pécsi Állatkert igazgatói állására. Amúgy most határoznak a Pécsi Kommunikációs Központ vezetői pályázatának kiírásáról is. Ami önmagában mindenképpen előrelépés, mert csakúgy mint a Zsolnay Örökségkezelő esetében, ezeknél sem volt korábban (vagy legaléábbis belátható idő óta) nyilvános pályázat útján kiválasztott vezető. Azaz még a látszata sem volt meg annak, hogy igazi versenyben találnak új, megfelelő vezetőt egy-egy kiemelt, városi vezetői állásra.

Azaz Siptár Dávidot is közvetlenül nevezték ki annak idején, amikor az elszökött, majd kilőtt állatkerti farkas botrányba fulladt ügye után leváltották a Pécsi Állatkert korábbi vezetőjét.

A Pécs Aktuál írta meg elsőként azt, hogy Siptár Dávid maga mondott le a vezetői tisztségéről. Ezt az Pécsi Állatkert igazgatója azóta a Szabad Pécsnek is elmondta, miután sikerült elértnünk, és tudtunk beszélni.

Azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy több oka is volt annak, hogy így döntött, összetett annak a háttere, amiért erre az elhatározásra jutott. Az okokról azonban, nem kívánt beszélni, mivel alapvetően személyes döntésről van szó, de az állatkerttel kapcsolatos kérdéseinkfre, ahogyan korábban is mindig, szívesen felelt. Annyit azonban elmondott a felmondás benyújtásáról, hogy két hete, személyesen jelezte ezt a szándékot a városházán, és hogy még december 3-áig marad a zoo vezetője – ezek szerint tehát egyhónapos a felmondási ideje, avagy ennyi ideig marad ténylegesen is a hivatalában.

Azzal az értesülésünkkel kapcsolatban, hogy őt meneszteni akarta volna az új városvezetéls, azt mondta, hogy ő erről nem tud, nem kapott ilyen jellegű információt, nem is ezért adta be a felmondását. Ez az év nagyon nehéz volt a pécsi állatkertnek, de annak elsősorban a COVID-járvány volt az oka, mostanra pedig gyakorlatilag rendbe tudták hozni a gazdálkodást, nincs hitelük, nincs lejéárt tartozásuk, a korábbi szállítói tartozásokat az utolsó forintig kifizették. Csődközelben nincs az állatkert, sem most, sem két év múlva nem fog csődbe menni, sőt igazából most legalább olyan jól állnak gazdaságilag mint tavaly ilyenkor, amikor rekordbevételt értek el. Igaz, ehhez egy nagyon jelentős, kényszerű, mintegy 40 milliós megtakarítás, költségcsökkentés is kellett.

A csődközeliségről szóló értesülésre bővebben az igazgató azt mondta, hogy a számviteli szabályok miatt az állatkert papíron akár évtizedeken át is veszteséges lehet, hiába nem lesz tartozásuk és lenne alapvetően akárt nyereséges is az üzemeltetés. És ennek éppen az az oka, aminek mindenki örül, és ami elengedhetetlen volt, a felújítás. Az új vagyonelemet ugyanis az állatkertet működtető cég átvette, és az 50 év alatt amortizálódik, azaz annak teljes értékének 2%-a minden évben megjelenik, szerepeltetni kell a működtető cég eredményében, ezt a jelentős mínuszt azonban nem lehet kitermelni. S mégha ez valójában nem jelent kiadást, nem jelent mínuszt a költségvetésben, a számvitelben megjelenik. Ezt a problémát természetesen jelezte. A gyakorlatban ugyanis ez annyit jelent, hogy a pécsi zoo-t működtető cég saját tőkéje csökken évről évre (3 milliós törzstőkéjű közhasznú nonprofit kft., amelynek jelenleg mintegy 16 millió a tőkéje), azaz ha mindn így marad, akkor a tulajodnosnak, az önkormányzatnak időről időre fel kell tőkésítenie (törzstőkét emelni) az állatkertet működtető közhasznú nonprofit kft.-t.

Arra, hogy tudja-e, merre megy tovább, milyen területen, Siptár Dávid úgy felelt, hogy biztosan még nem, de vannak ötletei, több elképzelés is, hogy merre folytatja.

KategóriákMETÁL