Habár a hírrel szolgáló Pécsi Újság úgy fogalmazott, hogy úgy tudják, “a kormányfő pozitív választ adott” Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselőnek, aki kedden a Parlamentben egyeztetett Orbán Viktorral a PMFC új stadionjáról, “így felcsillanhat a remény”. Hargitai János megerősítette ezt az értesülést.

A cikk a hirdetés után folytatódikHargitai János, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kedden az Országgyűlésben egyeztetett Orbán Viktorral a PMFC új stadionjáról, írta a Pécsi Újság. Úgy tudják, hogy a kormányfő pozitív választ adott a KDNP-s politikusnak. Hargitai János megerősítette az értesülést a lapnak.

Az is nyilvánvaló, és a Pécsi Újság is utalt erre, hogy ha Pécsett megépül egy új stadion, akkor az nem csak NB II-es (ahol kezdhet elviekben az elmúlt szezonban NB III-as Pamacs), hanem élvonalbeli, sőt akár még nemzetközi találkozók rendezésére is alkalmas lesz.

A cikkben leírják, hogy Hargitai János már az új típusú koronvírus-járvány kitörése előtt egyeztetett Orbán Viktorral a létesítmény építéséről, de abban maradtak, hogy az NB II-es tagság megszerzése után térnek vissza a kérdésre. Ezért kerülhetett most sor a miniszterelnök és a kereszténydemokrata politikus között egy újabb egyeztetésre a témában.

„Futballszeretőként, a PMFC egykori elnökeként természetesen nagyon fontosan tartom, hogy új, modern stadiont kapjon Pécs és Baranya, de a járvánnyal járó gazdasági válság menedzselése szempontjából is különös jelentőségűek az állami beruházások” – fogalmazott.

A KDNP-s politikus szerint az új pécsi stadion ügye azért is kerülhet előtérbe, mert az építkezés komoly szerepet játszhat a város és a megye gazdaságának erősítésében.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy egy stadion építésének eldöntésekor nyilvánvalóan fontos lehet, és talán van is ilyen szempont, hogy éppen, egy adott időpillanatban milyen osztályban futabllozik egy klub. Mivel azonban csak maga az építkezés is éveket vehet igénybe, ráadásul a beruházást hosszabb távra, alsó hangon több tíz évre tervezik, ennyi időre építenek stadionokat, legalább olyan fontosnak (vagy még sokkal fontosabbnak) kellene lennie annak, hogy hová építenek meg egy-egy stadiont. Pécsett még nincs új stadion. Pécsett több évtizedes, kiemelkedő futballmúlt van, gondoljunk csak az idén 70 éve alapított Pécsi Dózsára, majd az 1973-ban megalakult, Pécsi Dózsa-jogutód PMFC-jogelőd PMSC-re. Nem beszélve arról, és ez a város futballtörténelmének a része, hogy 101 éves a PVSK (Pécsi Lokomotív), ami szintén szerepelt az első osztályban és nemzetközi megmérettetésben is, és fogadott hírtes külföldi csapatokat. Másrészről, és ez a legfontosabb, Pécs talán nem a legkedvesebb városa sem a Fidesznek, sem a miniszterelnöknek, de ettől még jelenleg is, az elmúlt évek lakosságszámcsökkenése ellenére is a Dunántúl legnagyobb városa. Mindezeken túl az egyik legérdekesebb információ a hivatkozott cikkben olyan részletre utal, olyat sugall, amit mindenki tudni vél, gyakorlatilag minden, a közéleti-politikai híreket nem átlapozó újságolvasó ember tényként kezel az országban, és ezért már fel sem kapja a fejét rá: hogy végső soron Orbán Viktor egyszemélyi döntése kellhet ahhoz, hogy valahol az országban sok milliárdos stadion épülhessen fel. Még egyszer: erre már fel sem kapják a fejüket sokan.

Mi kell az NB II-es induláshoz?

Akit a fentieken túl, vagy annál sokkal inkább az érdekel, hogy mi is kell ahhoz, hogy a Pamacs az NB II-ben futballozzon, annak ajánljuk a Pécsma e tárgyban írt részletes cikkét, amiből csak annyit másolunk ide, amivel a lap az “alaphelyzetet” ismerteti.

  • A PMFC indulhat az NB II-ben, be is adta a Magyar Labdarúgó Szövetséghez a licenszkérelmet, úgy tudjuk, mostanra minden összeállt ahhoz, hogy meg is kapják a licenszet, ez tehát sima ügy.
  • Az indulási jog tulajdonosa az önkormányzat cége, az egyesületet működtető Pécsi Sport Nonprofit Zrt (PSN). 
  • Már az előző, fideszes önkormányzat megszüntette a PMFC támogatását 2017-ben, meglepő lenne, ha ezen a gyakorlaton változtatna az új városvezetés. Városi közpénz tehát továbbra sem lesz a focira.
  • Az utánpótlás jól elműködik tao-támogatásból és egyéb központi, szövetségi forrásokból, plusz pénz a felnőtt, profi csapat működtetésére kell.
  • Bár az NB II-ben elég sok pénzt kapnak a labdarúgó szövetségtől a csapatok “alanyi jogon” (tévéközvetítési díjak, stb.), azért tulajdonosi, szponzori pénzekre is szükség van.
  • Úgy tudjuk, a pénzügyi háttér alakul a PMFC mögött. Vannak olyan gazdasági szereplők, akik részt vállalnának a finanszírozásban.
  • A “legegészségesebb” megoldás az lenne, ha jönne egy vagy több tulajdonos, a PMFC pedig leválna a PSN-ről. Ez azonban nem olyan egyszerű. Sőt: nagyon nem egyszerű.
KategóriákPOP