Más országokban már örömtüzeket gyújtottak, Magyarország azonban nem hagyhatja abba a védekezést, többek közt ezt is mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában annak kapcsán, hogy a közelmúltban tapasztaltak szerint itthon már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek az új típusú koronavírussal. Budapestről pedig holnap délután döntenek.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsökken a fertőzöttek száma csökken, megvannak az élet újraindításának a feltétele, de a védekezésnek folytatódnia kell Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában mondta ezt a Kossuth Rádión.

A hazai védekezést azonban térben tagolni kell: vidéken már megvolt az enyhítés, most pedig már Pest megye is bekerült ebbe a körbe, ott is jöhet az enyhítés, a Budapesttel kapcsolatos döntés azonban még hátravan. Erről Orbán Viktor azt mondta, hogy szombat délután születhet döntés Budapestről, akkor dől el, hogy a fővárosban is enyhítenek-e a korlátozásokon.

Megvannak a feltételek ahhoz is még, ezt elismerte, és már nem is az a legfőbb, hogy maradjanak otthon az emberek, hanem, hogy miképpen viselkednek a közterületeken, betartják-e a szabályokat. Mindenesetre most még nincs döntés a fővárosról, mert a miniszterelnök azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy

„szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört”.

Viszont a kormányfő mondott olyat is, hogy Budapest két hét csúszással követheti majd a vidéket.

Orbán Viktor odaszúrt Karácsony Gergelynek is, mi legalábbis minimális dekódolás után erre jutottunk, hiszen nem csak arról beszélt, hogy Budapesten óriási a népsűrűség, ami miatt a döntés felelőssége nagyobb, de “a rossz döntések korrigálása a fővárosban a legnehezebb”. Illetőleg olyat is mondott, szintén

Karácsonyra utalva, hogy születetten elméleti (=nem születetten gyakorlati) ember, vagyis nem ő fogja összeszerelni a szekrényt, családtagnak kell kisegíteni, avagy “hogy a vidékiek is értsék”: a disznóvágáskor a vacsorára érkezik. A sértegetés lényege az volt, hogy szerinte döntésképtelen Karácsony.

Persze, Karácsony szúrhatja a kormányfő szemét azzal is, hogy Budapest Restart néven
javaslatcsomagot dolgozott ki “a főváros felelős újranyitásához.

Mint ismert, azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a tegnapi Kormányinfón, hogy kormány 12 órán át tartó szerdai ülésén megállapította, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után, az elmúlt napokban csökkent, mind a halálesetek, mind a fertőzések, mind az aktív fertőzöttek száma.

És szeriintük most már, 11 nappal a vidéki enyhítés bevezetése után az élet igazolta, hogy jól döntöttek, és nem történtek vidéken tömeges megbetegedések.

Éppen ezért vidéken további enyhítések jönnek hétfőtől: a vendéglátó egységeknek már a belső, zárt részébe is be lehet menni fogyasztani, persze a maszkviselést (nyilván nem a fogyasztás közben) és a védőtávolság betartását kérik, a dolgozóknak pedig kötelezővé teszik, ahogyan a teraszokon való kiszolgálás közben is maszkot kell viselni. És hétfőtől nyitva lehetnek a játszóterek, szállodák, panziók is.

Kérdés, hogy mikor lehet kinyitni az iskolákat és az óvodákat

Az óvodák és iskolák újranyitásáról is beszélt a miniszterelnök: szerinte felelős és körültekintő döntést kell hozni, és Orbán Viktor egyáltalán nem biztos abban, hogy ebben a tanévben ez megtörténhet. Pedig az oktatási akciócsoport is azt javasolta, hogy legalább egyes településeken, és legalább az alsó tagozatosoknak indítsák újra az iskolákat júniustól.

A témáról szólva egyébként azt mondta, „az már nagy segítség az asszonyoknak”, hogy vidéken legalább a játszótereket kinyitják, és beadhatják a gyereküket az óvodai, bölcsődei ügyeletekbe.

“Ezután következik csak az iskola” 

Vagyis az alsó tagozat megnyitása előtt Orbán szerint először az óvodák, bölcsődék működő ügyeleti rendszerét kell kialakítani.

 

A gazdaság majdnem oda, de jön az újraindulás

A korábbi várakozásokhoz képest a gazdaság nagy sebet kapott, az ipari termelés jelentős visszaesést szenvedett el, a turizmus pedig gyakorlatilag eltűnt, mondta a miniszterelnök. Orbán szerint azonban Magyarország még így is jobban vészelte át a járványt, és ebbe a gazdasági válság-részt is beleérti, mint az Európai Unió más országai.

Hazánk azonban júniustól kilő, és gyors léptekkel visszatér a növekedéshez, fogalmazott, amivel kapcsolatban azonban azt jegyezte még meg, hogy akár már holnap fel tudnak venni 100 ezer közmunkást, a keret pedig ennek a duplája. Mert nem a segélyezés, hanem a munka pártján áll az ország.

Orbán Viktor szerint mindenesetre

az első csata a járvány megfékezéséről szólt, és azt megnyertük, a második csata a munkahelyek megvédése és visszaépítése lesz, azt is megfogjuk nyerni.

KategóriákMETÁL