PÉNZOSZTÁS – Irigykedünk, de tényleg. Ami másnak félhavi fizu, az egyeseknek egy óra alatt is összejön. És még Mészáros Lőrincig sem kell elmenni hozzá! Elég egy továbbképzés vidéken. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Átlátszó írta meg, hogyan vándorolnak az uniós pénzek magánzsebekbe, miközben az eredmény enyhén szólva is megkérdőjelezhető. A lényeg: adott egy vidéki szakiskola, ahol kötelező továbbképzést tartanak a pedagógusoknak. Az előadó 1,6 millió forintot számláz a KLIK-nek a 35 órányi munkáért (ez óránként 45 ezer forintot jelent), a központ fizet, kreditpontok kipipálva, mindenki jól járt. Mivel mindez egy 14 milliárdos keretösszegű TÁMOP-program keretében zajlik, a szeme sem rebben senkinek.

És hogy mi hangzott el az órákon? A tanároknak meg kellett hallgatniuk 5 órányi előadást az egészséges életre nevelésről, és 30 órában kaptak tanulási problémákkal kapcsolatos képzést. A Klik ezért a 35 óráért 1 593 900 forintot fizetett ki az előadónak, a Baranyában is jól ismert pécsi igazgató, karnagy Uzsalyné dr. Pécsi Ritának.

Az összeg azért is verte ki a plafont sokaknál, mert az átlag órabér 3000 forint, de maximum 10 ezer, és gyakran ezt is csak késve fizetik ki az oktatóknak.  

Hogy lett-e kézzelfogható eredménye az elköltött uniós pénzeknek, vitatható. Az idén márciusban megjelent KPMG tanulmány szerint ugyanis, amely a 2015 végén zárult uniós pénzügyi ciklus forrásainak hasznosulásáról szól, külön területként foglalkozik a közoktatásban mutatkozó hatásokkal. Csak egy mondat a tanulmányból: ?A fejlesztések ellenére az oktatás minőségére vonatkozó versenyképességi indikátorok negatív tendenciát mutatnak. (?)”

További részletek ITT

KategóriákMETÁL