Budapesten és Pest megyén kívül jelentős enyhítések történtek, például a vendéglők, éttermek, kávézók teraszán már lehet kávézni, ebédelni, és az üzletek nyitvatartásának korlátozását is feloldották. Sőt, a helyi piacok nyitvatartását és a 65 év felettiek “sávjának” meghatározását is a települési önkormányzat, azaz most a polgármesterek döntési jogkörébe utalta a jogalkotó. Péterffy Attila azonnal élt is ezzel a lehetőséggel, és változtatott.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsett egy hete már csak 9 és 11 óra között látogathatják a piacokat a 65. életévüket betöltött idősek. Erről Péterffy Attila pécsi polgármester döntött. Azaz Pécsett éltek azzal a lehetőséggel, hogy a piacok nyitvatartását és az idősek sávját akár az országostól eltérő módon határozzák meg.

Nyilvánvalóan az életszerűség és a tapasztalatok miatt szigorított az első adandó alkalommal a pécsi polgármester.

Lapunk is beszélt több árussal korábban is, a közelmúltban is, s ahogyan ezt korábban is írtuk, egyöntetűen úgy fogalmazott mindenki, hogy azt persze megérti, hogy az időseket védeni kell, és nekik külön vásárlási idősávot alakítanak ki, de nem érthető a 9 és 12 óra közötti háromórás intervallum.

Merthogy ez azt is jelenti, hogy azok, akik 65 év alattiak, és esetleg a munkahelyükön vagy home office-ban dolgoznak egész héten, szombaton reggel 8 óráig, negyed kilencig oda kell érjenek a piacra, ha körül is akarnak nézni, és kivárva an sorukat mindent be is akarnak szerezni. Hiszen egyrészt vannak és voltak olyan piaci árusok, akik szombatonként dél körül összepakoltak és elmentek, másrészt például szombatonként délben már viszonylag kevesen vásárolnak, például a szombati ebédhez alapanyagot.

Az árusok legnagyobb gondja azonban az volt, hogy az idősek kevesebben is vannak, kevesebbet is vásárolnak és kevesebbet is költenek átlagban, azaz minden egyes órában 9 és 12 közt jelentősen csökkent a forgalmuk, veszítetettek, miközben amúgy is visszaesett a forgalom a járvány miatt. Ráadásul úgy látják, azok az idősek, akik alkalmanként vagy rendszeresen vásárolnak, akár korábban is mennének, és nem igényelnek háromórás időintervallumot.

Habár volt olyan sajtóhír nemrég, ami arról szólt, hogy a pécsi polgármester döntése miatt az idősek egy része nem tudott a piacon vásárolni (a példában a holnap újranyitó vásárcsarnokot említették, ahol azonban már e hét szerdától a külső asztaloknál elindult az árusítás), mert nem tudtak arról, hogy a 11 óra és a déli 12 óra közti sáv már nem az ővék, de ez nem volt igaz, sőt. Nem mondjuk, hogy néhány idős ember nem kerülhetett esetleg ilyen kellemetlen helyzetbe, de a csarnoknál az árusok erről mit sem tudtak, amikor erről kérdeztük őket. Sőt, éppenhogy azt mondták, hogy 11 óra előtt már a 65 év alattiak álltak sorba azért, hogy vásárolhassanak.

Az viszont igaz, hogy a külső asztalok megnyitásának hírére sok idős ment el már az első napon reggel kilencre vásárolni pécsi nagypiacra.

Figyelem: a piacokon minden vásárlónak kötelező maszkot vagy arcot eltakaró sálat viselni, míg az árusoknak a maszkviselés van előírva kötelező jelleggel!

Pécsett tehát volt szigorítás, és ez éppen a piaci igények szerint történt, ráadásul jelentős érdeksérelem nélkül.

Még tovább menne azonban az idősek piacokon érvényes sávját illetően (ha úgy tetszik szűkítésében és szigorításában) a Patrónus Szociális Szövetkezet. Ők több termelői piacot is működtetnek Pécsett, köztük a rendszeresen, hetente egyszer, szombatonként megtartott Búza téri (illetve Vasarely téri) termelői piacot.

A szövetkezet elnöke, Varga Zsanett lapunknak is elmondta az elsőként a Pécsért.hu-n megjelenő hírt, miszerint azt szeretnék, ha éppen ott, azaz a Búza téri termelői piacon a 65 év felettiek reggel nyolc óráig vásárolhatnának (vagyis értelemszerűen a 65 év alattiak ekkor nem látogathatnák a piacot), utána azonban addig, ameddig árusok vannak, és ez jellemzően déli 12 óra, esetleg délután fél egy, már csak a 65 év alattiak mehetnének a piacra vásárolni.

Mint mondta, április óta kérdezik és mérik a vásárlóik körében az igényeket arra vonatkozóan, hogyan kellene az idősávokat módosítani.

Ez alapján mondta, hogy az ideális megoldás az lenne, ha a 65. életévüket már betöltött idősek a nyitástól 8 óráig vásárolhatnának, a 65 év alattiak pedig reggel 8 óra után.

Varga Zsanett hangsúlyozta, hogy kifejezetten a szombati, Búza téri termelői piacot érintő vásárlási időkorlátról van szó tehát. Ennek a módosításának kérelmét és a közösségi igényt, amelyre ezt alapozzák ezen a héten jelezték Péterffy Attilának.

Most pedig várják, hogy Pécs polgármestere visszajelezzen nekik, és persze bíznak abban, hogy pozitív lesz ez a jelzés és elrendeli az új idősávokat.

KategóriákMETÁL