A kutatás szinte minden korábbi feltételezést megerősített és a régészek valószínűsítik, hogy megtalálták a második Árpád-házi király, Orseolo Péter sírját.

A cikk a hirdetés után folytatódikEbben a tegnapi cikkben leírtuk, amit előzetesen tudni lehetett a mai bejelentésről. Elsősorban a kutatás célkitűzéseit érdemes ismét felidézni:

  1. Az első középkori építésű székesegyház helyének meghatározása
  2. Ebből következően a székesegyház építéstörténetének pontosítása
  3. A földradaros kutatás alapján feltételezhető késő római temetői épület ásatással való hitelesítése
  4. Orseolo Péter király sírhelyének lokalizálása

Úgy tűnik az első három pontot biztosan kipipálhatják a Janus Pannonius Múzeum régészei (a feltárás vezetője Tóth Zsolt, munkatársa Bertók Gábor, a kutatás konzulense Buzás Gergely régészek voltak). Nem teljesen terjedelmében, de nagyjából a székesegyház altemploma alatt volt az első pécsi székesegyház, most megtalálták az egyik falát is.

A kutatás során egy üres sírhelyet találtak, ami valószínűsíthetően az egyik alapító sírja lehetett, mást nem igen temethettek volna ide a korabeli szokások szerint. A kutatók szerint a kalocsai székesegyházzal érdemes párhuzamot vonni, ott az alapító Szent Asztrik apát maradványait találták meg 1911-ben, egy renoválás során.

Székesegház – ásatás – Orseolo Péter

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

A pécsi sírra is egy oldalfalban találtak rá, üres volt, és feltehetően egy exhumálás során, Dulánszky Nándor püspök sírjának építésekor kerülhettek át más, kiemelt helyre a maradványok. A precíz exhumálás arra utal, hogy nagyon fontos személy lehetett itt, így a kutatók feltételezése szerint Orseolo Péter. Egy másik lehetőség Szent Mór bencés szerzetes, pécsi püspök lehetne, de az előbbi a valószínűbb. Ami biztos, hogy a sír 11. századi.

Ebben a cikkben, aminek egyik szerzője a mostani ásatás konzulense, Buzás Gergely, részletesen leírják a középkori pécsi székesegyház(ak) és Orseolo Péter történetét.

Később hosszabb cikkben is beszámolunk a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

Fotók, videó: Babos Attila

KategóriákMETÁL