Nem voltak tünetei annak a kozármislenyi lakosnak, akinél a Pécs melletti kisváros önkormányzata által megszervezett helyi szűrés során szombaton pozitívat jelzett a gyorsteszt. Majd a két újabb tesztelés is.

A cikk a hirdetés után folytatódikRáadásul csak olyan antitesteket mutattak ki az említett személy szervezetéből, amelyet a fertőzés után elsőként kezd el termelni a szervezet, vagyis viszonylag friss fertőzésről van szó, amikor sokkal inkább fertőzőképes az adott személy, mint később.

A hírt Bíró Károly kozármislenyi polgármester mondta el a Szabad Pécsnek szombaton este, amikor érdeklődtünk nála arról, hogyan áll a szűrés, van-e új eset.

Mint ismeretes ugyanis, Kozármisleny volt az első magyar, városi rangú település, amelyben az önkormányzat felvállalta, hogy megszervezi a lakosság tömeges szűrését, helybe viszi, és térítési díjért ugyan, de az önkormányzati támogatásnak köszönhetően a piacon elérhetőnél olcsóbban vehetnek részt a helyiek a gyorstesztes szűrésen. Egyebek mellett ezért is kizárólag önkéntes alapon várták a jelentkezőket.

Azt ezúttal sem árulta el a polgármester, hogy nőről vagy férfiról van-e szó, de azt igen, hogy egy aktív munkavállalóról, aki Kozármislenyben él a családjával, de egy kis, néhány főt foglalkoztató cégnél dolgozik Pécsett.

Azért vártunk a cikk megjelentetésével mostanáig, mert a polgármester elmondta azt is, hogy a speciális helyzetre tekintettel, s mert a kis pécsi cég vezetője bejelentkezett náluk, hogy az embereit leszűretné, erre engedélyt adott – így ma az időponttal rendelkező, előre bejelentkezett kozármislenyi polgárok mellett őket is leszűrték.

Ma senkinek, tehát egyik kozármislenyi lakosnak, és a cég munkatársainak sem lett pozitív eredménye. Ahogyan a pozitív mintát mutató személy családtagjainál sem mutatott pozitív értéket a teszt.

Ugyanakkor – ahogyan a szűrőprogramról kiküldött tájékoztatóban, és mindenkinek helyben is korábban is – most is elmondták, hogy a gyorsteszt kizárólag akkor jelez pozitív értéket, ha a vérben kimutatja azt az egy- vagy kétféle antitestet, amelyet a szervezet, különböző időpontokban, azt követően kezd el termelni, hogy az ember találkozott az új típusú koronavírus-fertőzés kórokozójával.

Ráadásul az időben elsőként termelődő antitestet a fertőzést követő 5-7 nap után kezdi el termelni a szervezet, azaz, ha frissebb a fertőzés, akkor nem mutatja még ki. A másik antitestet pedig nagyjából két héttel a fertőzést követően kezdi el termelni a szervezet, így ha az is megtalálható (vagy csak az található meg a szervezetben), akkor a fertőzés már legalább két hete következett be.

A mostani eset azonban, mint írtuk is feljebb, egy frissebb esetről szól, csak az elsőként termelődő antitestet mutatta ki a teszt. Sőt, aztán még kétszer is, mivel még két újabb típusú, két másik gyártó által gyártott gyorsteszttel is megismételték a tesztelést, de azok is ugyanazt az eredményt hozták.

Vagyis ebben az esetben is kiderült, hogy a Kozármislenyben használt gyorsteszt eredménye nagyon is komolyan vehető. Nemhiába használnak másféle teszttípus mellett a magyar mentők gyorstesztet is.  

A szóban forgó kozármislenyi lakos háziorvosát értesítették, és a pécsi COVID-központot is, ő pedig a családtagjaival együtt azonnal önkéntes karanténba vonult. Egyelőre itt tartanak, várják azt, hogy a kapott tájékoztatás alapján kiérkezzenek hozzájuk a mentők, ők fognak házhoz menni és ott helyben elvégezni azt a nyálminta-vétellel történő tesztet, amely már kifejezetten a kórokozó jelenlétét mutatja ki fertőzés esetén az emberi szervezetből.

Bíró Károly polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyjából négyszáz fő jelentkezett eddig a szűrésre, de még mindig lehet jelentkezni. Eddig 350 főt szűrtek le, ebből lett két pozitív eredmény, ami 0,57%-os fertőzöttséget jelez jelenleg.

Legutoljára azt írtuk, hogy 180 emberből volt egy fertőzött, ami gyakorlatilag ugyanezt mutatta.

Az is ismert, hogy rögtön a szűrési program elindulásának első napján, a múlt hétvégén valaki másnak is pozitív lett a teszteredménye. Azt a Szabad Pécs akkor megtudta, hogy egy hölgyről van szó, akinek a családja Kozármislenyben él, és neki is mislenyi lakcíme van, de nem él ott helyben már egy ideje. Most azt is megtudtuk, hogy a hölgy azóta volt COVID-szűrésen is, és már negatív lett az eredménye.

KategóriákMETÁL