„Nem akartam részt venni a Jobbik belső történéseiben. Nem az én dolgom mi történik ott, ugyanakkor az Alfahír (a Jobbik sajtója) olyan nevetséges és érthetetlen kérdéseket tett föl nekem, hogy sajnos válaszolnom kellett. Itt vannak a kérdések és a válaszok” – így kezdődik Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének friss Facebook-posztja. Ungár Péter azt is írta, hogy ő sokat hibázott a 2018-as kampányban, és azt követően is, de belátta és tanult belőle – és nem a médiát hibáztatta.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét kérdést kapott Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Jobbikhoz köthető Alfahír hírportáltól. A politikus úgy döntött, hivatalos politikusi oldalán, nyilvános posztban közzéteszi a kérdéseket, és az azokra elküldött válaszait is. Ungár Pétert az ellenzéki összefogásról kérdezték, illetve az Azonnali hírportál többségi tulajdonosaként is kapott egy kérdést – aminek viszont a válasz alapján nem örült. De nem amiatt, ami miatt elsőként gondolnák.

Az Alfahíren egyelőre nem közöltek olyan cikket, amiben az említett kérdések-válaszok megjelentek volna. A Szabad Pécs ezért a nyilvános politikusi posztot idézi, ami a leadben látható fenti szöveg után így folytatódik:

„Mi a véleményed arról, hogy az utóbbi időben ismételten egymással vannak elfoglalva az ellenzéki pártok, Látsz esélyt a teljes ellenzéki összefogásra 2022-ben. Mennyire tartod szerencsésnek ezt az esetleges kormányváltás szempontjából.

Álláspontom szerint az ellenzéki együttműködés előfeltétele a sikeres 2022-es szereplésnek. Ezen az állásponton voltam a 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően ahol, mint a Vas megyei LMP tagja mindent elkövettem, hogy a legszélesebb körű együttműködés alakuljon ki Szombathelyen. Szombathelyen a Jobbik nem vett részt az ellenzéki együttműködésben és nem volt részese az ellenzéki sikernek.

Az együttműködés nem jelenti azt, hogy nem fogalmaznak meg az ellenzéki pártok egymással szemben kritikákat, vitapontokat. A Demokratikus Koalíció elnökével szemben Jakab Péter is fogalmazott meg kritikákat. A Jobbik kritikus álláspontjával a határon túli magyarok szavazati jogának jelenlegi formájáról pedig én vitatkozom.

Ezek olyan viták, amiket le kell folytatnunk, ráadásul most, mert különben nem tudjuk őket időben lezárni. A lezáratlan közpolitikai viták pedig akadályai az együttműködésnek.

– Úgy tűnik, az ellenzéki sajtó is részt vesz ebben a hatalmi harcban. Mi a véleményed arról, hogy a hozzád köthető Azonnali több cikkben is a Jobbik halálát vizionálja, ez mennyire segíti az ellenzéki összefogást 22-re? 

Ezután a kérdés után az Alfahír tulajdonosa, a Jobbik Magyarországért Mozgalom (ez így van, hiába nincs benne az impresszumban) elvesztette minden komolyan vehetőségét a sajtószabadság kérdéseben. Ha egy újságban nem tetszenek a publicisztikák nem a többségi tulajdonost kérdezzük föl. Ez az Origo-Fidesz módszertan.

Most pedig egy személyes tanács: én 2018-ban megtapasztaltam milyen, amikor egy párt kívülről is súlyosnak látszó belső konfliktusokat él át. Az első lépés a kilábalás felé az, hogy nem azt gondoljuk, hogy mindenki, aki tudósít ezekről az ellenség, hanem belátjuk, hogy mi sem biztos, hogy mindent jól csináltunk. Én sokat hibáztam a 2018-as kampányban és azt követően, beláttam, tanultam belőle. Nem a médiát hibáztattam. Ezt a ajánlom az Alfahír tulajdonosainak is.”

KategóriákMETÁL