Több pécsi lap is arról írt, hogy a világ 200 legjobb egyeteme közé került a Pécsi Tudományegyetem. Sőt, a PTE által fenntartott televízió, az Univ Tv is így számolt be a tegnapi sajtótájékoztatóról. Ami a lehető legjobb hír lenne az elmúlt 20-30 évből Pécs kapcsán, csak sajnos nem igaz. A PTE nincs a legjobb 500 egyetem közt a rangsorban, ahogyan a többi magyar egyetem sem, egyébként. Viszont nem csak összesített rangsor van, hanem egyes területek, szempontok alapján is készülnek listák, és e tekintetben, egy listán, ami a külföldi hallgatókat sorolja, a Pécsi Tudományegyetem valóban a legjobb 200 közt szerepel, és kétségtelen, hogy büszkeségre ez is éppen elég okot ad jelenleg. Ráadásul legalább ilyen fontos, hogy a nagy rangsorban is sikerült előrelépnie a PTE-nek.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzerdán hajnalban hozta nyilvánosságra a legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds. Ők az egyik olyan cég a világban, amely számon tartott nemzetközi egyetemi rangsorokat készít.

A világ legjobb felsőoktatási intézményeit felsoroló listára ezúttal is felkerült a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A pécsi universitas-t a 651-700. kategóriában jegyzik.

Ami jó hír, tekintve, hogy a 2018-as rangsorhoz képest két kategóriát, vagyis száz pozíciót lépett előre a Pécsi Tudományegyetem.

A nemzetközi hallgatók kategóriájában pedig a világ legjobb 200 egyeteme közé sorolják “Magyarország első egyetemét”, olvasható a PTE sajtóanyagában.

Ami meg, persze, úgy lenne pontos, hogy: a nemzetközi hallgatók kategóriájában pedig a világ legjobb 200 egyeteme közé sorolják Pécs egyetemét, annak a magyar városnak az egyetemét, ahol több, mint 650 éve, Magyarországon elsőként, Közép- és Kelet-Európában az elsők közt alapítottak egyetemet.  

Az egyetemi sajtóanyagban megjegyzik, hogy a Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta állítják össze évente a világ egyetemi rangsorát, méghozzá hat különböző szempont alapján.

Ilyen szempontok az akadémiai szféra megítélése, a munkáltatók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, az oktató-hallgató arány, valamint a külföldi oktatók és hallgatók száma.

A lista készítői mintegy ezerhatszász egyetemet vizsgálnak, több mint 18 millió dokumentum és 138 millió idézet alapján. Az ezerhatszáz intézményből végül csak az ezer legjobbat rangsorolják.

Miseta Attila, a PTE rektora a rangsor kapcsán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „A külföldi hallgatók kategóriában az igencsak előkelő 193. helyezést szerezte meg a Pécsi Tudományegyetem, bekerülve tehát a szűk elitbe e mutató alapján. Megállapítható tehát, hogy amennyiben nem csupán 5%-ban vennék figyelembe ezt a mutatót, az összesítésben ennél is előkelőbb helyezést ért volna el a PTE. Jól jelzi egyetemünk folyamatos fejlődését, hogy mind a tudományos cikkek, mind a hivatkozások száma jelentősen növekedett a tavalyi eredményhez képest.”

Címkék:
KategóriákMETÁL