A szobrot a pécsi Fidesz szerint mondvacsinált indokból száműzné Pécs vezetése, erről a sajtóban egy, Bognár Szilvia által jegyzett levél is megjelent. A Fidesz pécsi frakcióvezetője nyílt levelet írt az alpolgármesternek a szobor védelmében.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy országos lapban, a Gondolában jelent meg három napja egy olyan információ, hogy Pécs vezetése eltávolítaná a jelenlegi helyéről, a Király utca elejéről a Weöres Sándor-szobrot. A lap pécsi városházi forrásokra hivatkozik, ugyanakkor megemlíti, hogy tudomása van arról, hogy erről a tervről már tájékoztatták az alkotót, Kligl Sándort is. Amúgy persze mindegy, honnan volt az infó, mert valóban van egy ilyen terv.

Tegnap este pedig egy helyi, a Fideszhez közel álló online lap, a Pécsi Újság írt cikket az ügyben. Ők már a Kligl Sándornak Pécsről írt levélre hivatkoztak – mint kiderült Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere volt a feladó. A “Döbbenet: a pécsi balliberálisok eltávolítanák Weöres Sándor szobrát a Király utcából” című cikkben azt írják, hogy a szobrot áthelyeznék a Szent Flórián térre, egy vendéglátó-egység elé, mivel oda sűrűbben járt a költő. (Megjegyezzük, jelenleg is egy vendéglátó egység előtt van a költő szobra, sőt annak idején a terv szerint az asztalok közt állt volna, egy akkori étterem akkori teraszának szélén.)

Azt is írják, hogy a szobrászművész megdöbbent, s nem járult hozzá alkotása áthelyezéséhez.

E cikkek után jutatott el egy, Bognár Szilviához címzett nyílt levelet lapunkhoz is a Fidesz pécsi frakciója. Amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Mindez előtt itt egy, a napokban, Weöres Sándor születésének évfordulójára írt jegyzet:

„Tisztelt Alpolgármester Asszony!

Kedves Szilvia!

Tegnap bejárta az országos sajtót egy hír, mely szerint egy általad szignált levélben arra tesz a pécsi önkormányzat javaslatot, hogy a Weöres Sándort ábrázoló, Pécs főtere és főutcája találkozásánál elhelyezett szobor mondvacsinált indokból száműzésre kerüljön egy kieső tér vendéglője elé.

Mint ahogy a széles pécsi érdeklődő közönség előtt ismert, ezt a stílusában Pécsett egyedülálló és hagyományt teremtő köztéri műalkotást már a tervezésétől kezdődően nemtelen támadások érték. A felavatását követően pedig, ép ésszel máig fel nem dolgozható motivációktól vezérelve meggyalázták. Évek teltek el aztán, a vihar elcsendesedett, a szobor “megpihent” jelenlegi helyén és a pécsiek valamint a városunkba látogató vendégek által kedvelt kuriózumként díszíti azóta is szeretett városunk emblematikus pontját, tisztelegve az ikonikus pécsi költő, műfordító előtt.

Nem csak egy szobor védelmében írom soraimat. A mai egy bizonyos tekintetben “fordított világ” a maga sokszor értelmetlen hangzavarával együtt. Annak reményével fordulok Hozzád, hogy megkérjelek, állj ellen annak a nyomásnak, amelyet olyanok helyeznek most a válladra, akik még Weöres Sándor tintaitatóinak sem lennének alkalmasak.

Hitviták és egyéni sérelmek ápolása helyett remélem, hogy felelős városvezetőként a józan többség akaratát kívánod képviselni ebben a méltatlan ügyben.

Pécsett, 2020. június 25. napján

Csizmadia Péter”

KategóriákMETÁL