Ritkán születik hír egyetlen kommentből, pláne egy egyszavas kommentből, pláne egy olyan poszt alatti hozzászólásból, amely posztot bárki jegyezheti, mert nem számít, lényegtelen, hogy ki osztotta meg. A lényeges, hogy mit posztolt, s hogy ki és mit kommentelt alá. A poszt, a a szóban forgó Facebook-os komment és a kommentelő személye okán kerekedett a hír.

A cikk a hirdetés után folytatódikA poszt egy “vicces” karikatúra megosztása, a rajzon a meggyilkolt afroamerikai polgárjogi aktivista, nem mellesleg baptista tiszteletes, Martin Luther King látható, s az ő nevét s egy abból adódó szójátékot felhasználva utal arra a karikatúra készítője, hogy most az USA-ban, az afroamerikaiakat ért rendőri erőszak elleni tünetetéssorozat közben lázongások törtek ki és sok helyen fosztogatnak is. Ehhez fűzött kommentet Hoppál Péter (vagy egy Hoppál Péter nevével a Facebookon profilt létrehozó személy), csupán egy szót, azt hogy kolosszális.

A kommentet a 24.hu szúrta ki, ahol tegnap késő este meg is jelent róla egy cikk, A Fidesz kultúrpolitikusának nagyon tetszik a rasszista vicc címmel. És a lényeg tényleg ez. Egyértelműnek tűnik, hogy a posztolt vicc, karikatúra nem egy jelenségre, ellentmondásra, felháborító vagy fontos dologra akarja felhívni a figyelmet, avagy csak szórakoztatni, hanem ártani, másokat bántani, gyűlöletet szítani.

Mint EBBEN a jegyzetben, ami szintén Hoppálról szólt, írtam néhány napja: “viccelni bármivel lehet, kivéve, ha az a cél, hogy szándékosan megbántsunk másokat”.

Hoppál Péter a rasszista karikatúrát kolosszálisnak nevezte, a Trianonról szólón megsértődött és kikérte magának. Márpedig, ha van a két karikatúra közt különbség (szerintem van), az nem Hoppál Péter, vagy az ő értékítélete, és pláne nem valami ideológiai dolog, hogy az emberek közti megkülönböztésről ne lehetne viccet készíteni, Trianonon viszont lehet. Mint itt is, korábban is mondtam, a lényeg a szándék, vagy legalábbis a feltételezett szándék.

Kolosszális Péter volt kulturális államtitkár, most is közel áll a kultúrához, van is ilyen miniszteri megbízatása, és maga is a kultúra, a zene területén tevékenykedett, nem utolsó sorban a hatalom embere. Most nem találtuk már ezt a személyes profilját, lehetséges, hogy a megjelent cikkek miatt törölte, de a politikusi mellett, amelyet mi is időnként idézünk, volt egy másik, személyes profilja is, amely egyezőséget mutat a 24.hu cikkében idézett Facebook-os kommentben láthatóval.

A törlés, ha valóban megtörtént beismerés is lehet. Az biztos, hogy a valós vagy mű felháborodáse a neki nem tetsző karikatúrák miatt még mindig egy (jó nagy) fokkal szimpatikusabb, mint egy elhunyt polgárjogi aktivista nevével való játszadozás iránti öröme.

És persze Kolossszális Péter még nem pucolhatja B. Zs. publicista cipőjét (“mocskos bakancsát”) ebben a műfajban, de ezzel egy lépést tett abba az irányba, aminek a végén B. Zs. cipőjének a csókolgatása menüpont szerepel. /B. Zs. írásából nem idézünk, azt az előző linken megtalálják./

Hoppál Péterről szeretném azt hinni, hogy nem akar ezen az egyenesen tovább haladni. Ha nem veszett el teljesen a nyúl üregében, amelybe, egyre inkább ezt gondolom, jó ideje beleesett, akkor ezt ő is be fogja látni, és más (ellentétes) irányba kezd el haladni, különben nem a nyúl üregébe esik bele ismét, ha addigra sikerül onnan kimásznia, hanem egy politika véget jelentő szakadékba.

Peter in Wonderland

Peter in Wonderland – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

KategóriákPUNK