Nem számíthat a prémium kifizetésére Szentgyörgyi Dávid, a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. korábbi, már Péterffy Attiláék által menesztett vezérigazgatója. Mindezt egy hétfői pécsi városházi sajtóközleményből tudtuk meg biztosan, de éppen a történtek, azaz a menesztés miatt senkit sem ér valószínűleg emiatt meglepetés. Az már más kérdés, hogy a volt vezérigazgató mit szól majd ehhez, perre viszi-e az ügyet.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs mint a pécsi városvezetés hangsúlyozta, a PVH Zrt. javadalmazási szabályozása szerint, ha a társaság felügyeletét ellátó szervek súlyos hiányosságokat, mulasztást, jogellenes magatartást tárnak fel, kizárható a prémium kifizetése.

A többségi pécsi önkormányzati tulajdonú cégek csúcsvezetői ugyanis hosszú évek óta prémiumot is kaphatnak, már ha teljesítik a feltételeket – ez egyébként az esetek nagyon nagy részében sikerülni szokott.

Ezt az évek óta fennálló (és egyébként a piaci szférát idéző) rendszert Péterffyék sem vetették el, miközben a fizetéseket emelték. Igaz, az új polgármester már a kampányban is beszélt arról, hogy sok helyre a piacon bizonyított szakemberekre van szükség, akiket meg kell fizetni, de akiktől követelni is lehet majd. Nyilván kifejezetten érdekes lesz majd látni azt, hogy az új cégvezetőket hogyan fogják megítélni a jövőben. Most azonban még a múlt évről van szó, amelyben alapvetően még az előző városvezetés alatt szolgáló cégvezetők prémiumáról dönthetnek. Például a PVH Zrt. volt vezérének esetleges pluszpénzéről.

Amire a közlemény szerint nemigen számíthat Szentgyörgyi Dávid. Akit, mint emlékezhetnek, már 2019 decemberében, azaz nem sokkal a múlt őszi helyhatósági választást követően menesztettek Péterffyék.

A közlemény ugyanis teljes egészében így szól:

„Június 15-én, hétfőn ülésezett a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. felügyelő bizottsága, és egyebek mellett a volt vezérigazgató prémiumának kifizethetőségét is napirendre tűzte.

Mint ismert, a PVh Zrt. korábbi vezérigazgatója, Szentgyörgyi Dávid munkaviszonya 2019 december 11-én megszűnt. Az alapító/cégtulajdonos Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata akkor bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal hívta vissza Szentgyörgyit vezérigazgatói tisztségéből. Érdemben ezután nyílt lehetőség a cég átvilágítására, ezt követően, 2020 januárjában a PVh Zrt. jelenlegi vezetője feljelentést tett a cég 2018-2019-es gazdálkodását súlyosan sértő bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanúja miatt. A nyilvánosság előtt is ismert, hogy a nyomozás során vizsgált ügyek a volt vezérigazgató önálló hatáskörben hozott döntéseihez köthetők.

A Munka törvénykönyve alapján a gazdasági érdekek veszélyeztetésével is megállapítható a munkavállalói kötelezettség megszegése. A PVh Zrt. javadalmazási szabályozása szerint pedig, ha a társaság felügyeletét ellátó szervek súlyos hiányosságokat, mulasztást, jogellenes magatartást tárnak fel, kizárható a prémium kifizetése. Akkor is, ha annak feltételei egyébként teljesültek.

A fentiek fényében elfogadtam a felügyelő bizottság javaslatát, és a következő közgyűlésen olyan tartalmú előterjesztés elfogadását fogom javasolni a képviselőknek, hogy a PVh Zrt. semmiképpen ne fizesse ki az előző vezérigazgató prémiumát.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL