Kilátó épült a Mecsek és Baranya legmagasabb pontjára, a Zengő csúcsára. Megmutatjuk, milyen lett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Zengőre épült kilátó az egyik legjobb, ami a heggyel történhetett. Pedig az építmény nem szép. A geodéziai mérőtorony betonhengerét egy barnára mázolt gerendákból hegesztett, hét szintes vasszerkezet öleli körbe. Alulról leginkább egy toronyház benyomását kelti. Láthatóan a biztonsági és fenntarthatósági szempontok győzedelmeskedtek az esztétikai elgondolások felett. Ritkán készül hasonló építmény a Mecsekben, így talán érdemes lett volna hangsúlyt fektetni a külalakra is, hisz önmagában a kilátó is lehetne látványosság. Erről a lehetőségről a tervezők lemondtak, így a show-t a hegycsúcsról élvezhető látványnak kell elvinnie. Ebből a szempontból a torony hibátlan!

Bizonyára lesznek, akikben felmerül, hogy mennyivel jobb egy kilátó a lokátornál? (Mint ismert, a Honvédelmi Minisztérium ide tervezte Magyarország harmadik katonai 3D-s radarját, de civil ellenállásba ütköztek. Azt követő terv volt Pécs és a Tubes, de azt is megakadályozták civilek, így került Tolna megyébe és Medina településre, s üzemel ott 2015 óta.)

Ha egyiket fel lehetett húzni a csúcson, akkor a másikat miért nem? Ezekre a kérdésekre mi is válaszokat szerettünk volna kapni, amikor nekiindultunk a hegytetőnek. Azon az úton sétáltunk fel, melyet az építkezéskor is használtak, de nem volt rosszabb állapotban, mint a Mecsek többi, erdőművelésre használt útja. Itt-ott persze voltak mélyebbre vájt nyomok, de a növényzet nem szenvedett maradandó kárt. A bánáti bazsarózsák néhány helyen sűrűn sorakoznak az út mentén. Úgy tűnik az építkezés miatt fákat sem kellett kivágni. A kilátó lábnyoma, azaz alapterülete kicsi, ami jól látható a légifotókon. A tetején állva hálásak lehetünk azért, hogy a Zengő csúcsa nem lett elzárt katonai terület, a látványt pedig mindannyian biztonságban élvezhetjük.

A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. A Zengő megmászása után ez nem olyan könnyű feladat. Főleg a tériszonyosok lehetnek bajban. Ottjártunkkor többen visszafordultak a legfelső szintek elérése előtt, mások néhány perc után inkább lejöttek a szédítő magasból. Ennek oka talán az, hogy a szerkezet teljesen „átlátható”. A szintek járófelületei és a lépcsők rozsdamentes acélhálóból, a körbefutó palánk perforált corten-acélból készült. Az átláthatóság főként lefelé lehet meglepő, mert nem látszik jól a következő lépcsőfok. Ugyanakkor a szerkezet rendkívül stabilnak és tartósnak tűnik.

A Zengő csúcsán méretes fák állnak, elég közel a toronyhoz, így az alsóbb szinteken járva kicsit olyan, mintha egy lombkorona-sétányon jutnánk egyre feljebb. Az ötödik szinten már láthatunk valamit a tájból, a hatodikról szépen látszik a Misina csúcsa a Tv-toronnyal, de a teljes körpanoráma a legfelső kilátószintről élvezhető csak igazán. Erősen párás, kora esti időpontban jártunk fent, így Pécs és a Mecsek középső része – beleértve Komlót – nehezen volt kivehető. Délen szépen rajzolódott ki a Villányi-hegység, és némi igyekezettel érzékelhető volt a Duna kanyarulata Mohácsnál. A keleti és északi kilátás is káprázatos a Réka-völggyel és a Dobogó tömbjével (594 méter), tiszta időben biztosan jól mutatnak a Balaton-felvidéki tanúhegyek, hiszen a Jakab-hegy közel 100 méterrel alacsonyabb északi irtásairól is látszódnak a Badacsony környéki csúcsok. Az, hogy 700 méteren, azaz Baranya legmagasabb pontján állunk, a szomszédos Hármas-hegyre (603 méter) lepillantva érzékelhető leginkább. 

Ha a kilátó Ausztriában állna, biztos lenne rajta távcső és feliratok, hogy melyik irányba mi látható, hisz nem mindenki ismerheti a Mecseket és Baranyát, főként ebből a szögből. A tövében pedig padok, asztalok, térkép és persze gyakran ürített szemetesek lennének. Ezek egyelőre hiányoznak, de pótolhatók. Nem szabad elfelejteni, hogy a kilátó jelenleg csak saját felelősségre használható, a műszaki átadása nem történt meg.

A Zengő új kilátója jó és értelmes turisztikai beruházás, de ehhez az is kell, hogy a látogatók tudatában legyenek annak, hogy védett területen járnak – erre most nem nagyon hívja fel semmi a figyelmet. 

A Mecsek kisebb-nagyobb csúcsain eddig is több remek kilátó állt, a Zengő új látványossága jól illeszkedik ebbe a sorba. Örömteli lenne, ha a Jakab-hegyre is épülne egy hasonló építmény.

KategóriákMETÁL