A Népszabadság online archívuma a NOL.hu még közvetlenül olvasható – szólunk azonnal, ha esetleg most egyből ez a kérdés merült fel önben. Az eleve is csupán internetes lapként létező Zoom.hu archívuma a közelmúltban még biztosan elérhető volt. Most viszont arra lettünk figyelmesek, hogy mindez a múltté. Hogy esetleg csak átmeneti technikai problémáról lehet-e szó, vagy ennyi volt, azt még nem tudjuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz emberek egy része, ha számára érthetetlen dologról van szó (világűr, földrajz, a repülőgépek működése stb.), hajlamos összeesküvés-elméletek befogadására, néha gyártására is (utóbbi inkább érdekfüggő).

Ide tartozik a (politikai) hatalom és szinte bárminek a viszonya. Az “és” után jön különösen minden olyasmi, amiket amúgy is a hatalom hivatalos vagy nem hivatalos részének vagy típusának gondolnak: … és a gazdaság/média/igazsászolgáltatás/ bűnüldözés stb.

Most biztosan lesznek, akik arra fognak gondolni, hogy a Zoom.hu “eltűnése” az internetről valamiképpen kapcsolódhat az Index ledarálásához.

Ám azon túl, hogy ez egyáltalán nem biztos, csak azt tudjuk, hogy most nem érhető el a Zoom.hu archívuma, de azt, hogy pontosan mikortól nem érhető el, arról nincs infónk. Ahogyan arról sincs, hogy nem lesz-e elérhető később újra.

Az egészen biztos, hogy kb. június elején-közepén jártunk a Zoom.hu felületén utoljára (szakmai ártalom), ahol – a lap egyáltalán nem szép és nem elegáns bezárását követően – még mindig elérhetőek voltak a megjelent cikkek. Hasonlóan a Népszabadság/NOL.hu cikkeihez – azaz a 2016 őszén becsukott Népszabadság internetes kiadásának archívumához.

Most – amúgy – egy indexes fejleményekről szóló (még nem kész) véleménycikk készítése közben kattintottunk a Zoomra. Azaz kb. az elmúlt egy-másfél hónapban lett offolva az archívum, amennyiben nem átmeneti ügyről van szó. Azt is el tudjuk képzelni, hogy a digitális oktatás miatt egycsapásra Magyarországon is közismertté lett alkalmazás, a Zoom miatt nőtt meg az archív oldalon a forgalom, ami miatt nem akarták már fenntartani. Arról nem is beszélve, hogy lehettek, akik a “tévedés” után még elszörfölgettek a magyar Zoom-on.

Ha esetleg nem, vagy már nem igazán emlékszik a Zoomra: egy kb. másfél évig működő, közéleti-politikai, de könnyedebb témákkal is foglalkozó kiadvány volt, ahol például volt népszabadságos újságírók is dolgoztak. A Zoomon kifejezetten jó szakmai anyagok, a hatalommal kritikus közéleti-politikai cikkek is megjelentek. A lap magánkézben volt, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő alapította.

A bezáráskor, 2018 végén ezt írtuk: „Alig másfél év működés – és több főszerkesztőcsere – után jelentette be egy közleményben a zoom.hu-t kiadó Strat-Pol Kft., tulajdonosa, ügyvezetője, hogy kivonulnak a “média és a tájékoztatási piac területéről”.

Azért fogalmazunk úgy, hogy közvetlenül nem érhető el a Zoom.hu archívuma, mert például a Google keresőjéből, egy-egy cikk tárolt változatát elő lehet varázsolni, még ha nem is a teljes, régi formájában – persze itt könnyebb dolgunk van, ha az ember tudja, hogy milyen cikket keres.

És eddig ugye rendes archívumként működött, amikor is a

Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. – STRAT-POL Kft.”

kiírás fogadta a bármi okból a Zoom.hu oldalra tévedt látogatót.

Mindenesetre érdekes véletlen, hogy “mostanában” szűnt meg az archívum elérhetősége, de sokkal fontosabb, hogy ha ez tényleg így marad, akkor az veszteség mindazoknak, akik készítették, akik olvasták annak idején, akik esetleg egy kereséssel éppen oda jutnának egy téma után kutakodva.

Reméljük, nem marad így! Ugyanakkor azt is, finoman fogalmazva legalább ennyire, hogy a NOL.hu összes megjelent és még elérhető, valamint az Index eddig megjelent cikkei is elérhetők maradnak a jövőben is, közvetlenül is.

Bárhogyan is alakul majd az Index sorsa, ha megy majd tovább másokkal (nyilván csak névazonosságról lehet szó eztán, lásd Origo.hu), vagy ha lekapcsolják, mint ahogyan azt tették a NOL.hu-lal vagy éppen a Zoom-mal, mi ennek drukkolunk, annak, hogy ne lehessen egyiket se kitörölni csak úgy, egy nagy piros gomb megnyomásával.

Az Index kapcsán a Media1.hu azt írta, hogy több forrásuk szerint is kezdetét vette az Index.hu további működésének fenntartása érdekében egy új szerkesztőségi stáb felépítése, és a folyamat jelenleg a toborzásnál tart.

KategóriákPOP