A magyar adófizetők pénzéből természetesen. Tavaly, karácsony előtt egy nappal jelentették be, hogy a magyar állam energetikai vállalata, az MVM, megvásárolja a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől. Az üzletet idén márciusban zárták, már a vírus miatt elrendelt korlátozások idején.

A cikk a hirdetés után folytatódikA karácsonyi bejelentéshez hasonlóan egy olyan alkalommal, amikor az emberek többségének a figyelmét más dolgok kötötték le, olvastuk a 444.hu ma reggeli cikkében a hírt.

Majd rögtön itt úgy folytatja a cikket az újságíró, hogy az üzlet már eddig is nagyon furcsának tűnt, de most olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek alapján még furcsábbnak látszik.

Az üzlet zárásakor az állami cég 17,44 milliárd forintot fizetett a Mátrai Erőműért, és a mellette működő, biomasszát előállító Geosol Kft-ért, ezt már eddig is lehetett tudni. Csakhogy most az derült ki, hogy az MVM több mint négyszer ennyi pénz felszabadítását kérte az államtól azért, hogy az üzletet meg tudja kötni.

Tóth Bertalan: vagy Orbán vagy Mészárosék hazudnak a Mátrai Erőmű eladásáról

Az állami vállalat vezetése jóváhagyta ugyanis ezen felül 4,9 milliárd forint tagi hitel kifizetését (ez a pénz egyenesen Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó magántőkealapjának kellett kifizetni). Szükségesnek véltek még 26,4 milliárd forint tőkeemelést; és még egyszer ugyanennyi, azaz újabb 26,4 milliárd forint áthidaló hitelkeret elfogadását is, azért, hogy az erőmű működőképes maradjon.

Az áthidaló hiteleket és a tőkeemelést az MVM az üzlet lezárulta utáni időszakra kérte a kormánytól, vagyis ezek nem részei a vételárnak, de az MVM vezetése szorosan összekapcsolta a pénz igénylését az adásvétellel, mondván másképpen nem lehet működtetni a céget.

Vagyis összesen 75 milliárd forintra volt szüksége az állami cégnek, az MVM-nek ahhoz, hogy megszerezze vagy érdemes legyen megvennie az erőművet Mészáros Lőrinctől.

Az erről szóló dokumentumokat kedd reggel hozta nyilvánosságra az MSZP a honlapján, miután a párt elnöke, Tóth Bertalan, közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez. Az MVM számos dokumentumot átadott, bár a legtöbb erősen hiányos, kitakarások, illetve visszatartott mellékletek sora korlátozzák a nagy állami bevásárlás teljes megismerését. A hiányzó adatokért Tóth pert indít az MVM ellen.

Nem a PET-palackokra, igen a Mészáros Lőrinctől gigakölcsönből megvásárolt Mátrai Erőmű zöldítésére
KategóriákMETÁL