Virrasztással egybekötött közös imádkozást és emlékezést tartanak a tragikus körülmények között elhunyt Bogdán László volt cserdi polgármester lelki üdvéért tájékoztatta a család a RomNet-et.  Az ismert cigány származású néhai polgármester családi házánál csütörtök este lesz a virrasztás. Mindeközben kiderült az is, mikor lesz a polgármesterválasztás. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtök 8.30 – Nem lesz nyilvános a virrasztás – A család közleménye

Közleményt juttatott el a Szabad Pécshez Bogdán László családja a ma esti, Bogdán László emlékére szervezett virrasztásról, hangsúlyozva, hogy a virrasztás nem lesz nyilvános, kizárólag azokat várják oda, akiket a család meghívott, és arra kérnek minden más, jószándákú, Bogdán Lászlóra emlékezni óhajtó embert, hogy amennyiben nincsenek a meghívottak közt, ma ne menjenek el Cserdibe a virrasztásra.

A család közleménye:

„Holnap, 2020. július 24-én, pénteken kísérjük utolsó földi útjára Bogdán Lászlót.

Ezúton tudatjuk a velünk Együttérzőkkel, hogy 

  • a mai (2020. július 23. csütörtök) éjszakai virrasztás nem nyilvános (az ezzel ellentétes média híreket illetéktelenek tették közzé, velünk nem egyeztetve); kérjük szépen, hogy mindazok, akiket nem személyesen hívtunk meg, maradjanak távol, tartsák tiszteletben családi hagyományainkat, csendes gyászunkat; 
  • köszönjük, hogy ilyen sokan szeretnének Laciért virrasztani; ezt bárhol, akár otthonukban is megtehetik, egy egyszerű gyertya meggyújtásával; lélekben együtt leszünk;
  • Laci temetése 2020.július 24-én, pénteken 10 órakor kezdődik, Cserdiben. A gyászmisét és az azt követő temetési szertartást római katolikus liturgia szerint Dr. Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke fogja celebrálni (az ezzel ellentétes híresztelések nem igazak, és nem tőlünk származnak);
  • A gyászmise és a temetés helyszíne is nagyon kicsi. Családunknak és falunk lakóinak elkülönítettünk helyet a ravatal, és a sír közelében. Kérjük, hogy társadalmi rangtól függetlenül ezt tartsák tiszteletben. Mivel senkinek nem szeretnénk csalódást okozni, előre jelezzük, hogy a távolról érkezők számára központi hely biztosítására nem lesz módunk. A korábban érkezőkkel sem tudunk kivételt tenni. Kérjük annak megértését, hogy apró település, és nagyon nagy család búcsúztatja legszeretettebbjét.
  • A gyász szertartások nem média nyilvánosak, és sem képi, sem hangfelvételek közzétételéhez, megosztásához nem járulunk hozzá.
  • Kérjük, amennyiben személyesen részt vesznek a gyász szertartásokon, a részvét nyilvánítást, és az általunk nem kért, nyilvános megszólalást mellőzzék.
  • Kérjük, hogy vegyék figyelembe a járványhelyzettel kapcsolatos előírásokat, ajánlásokat. A sír későbbi időpontban, egyénileg, vagy kisebb csoportokban látogatása nem csak egészségügyi szempontból biztonságosabb, de a gyász személyesebb megélését is lehetővé teszi.

Köszönjük, hogy osztoznak fájdalmunkban.

a gyászoló Család és a helyi Önkormányzat”

Korábban írtuk

Mint a család közleménye fogalmaz, Bogdán László gyászszertartását megelőző este, a barátok, tisztelők a családtagokkal közösen csütörtök este 19 órától Cserdiben a Fő út 66. szám alatti háznál emlékezhetnek az országosan ismert polgármesterre, imádkozhatnak az elhunytért, és gyújthatnak mécsest emlékére.

Bogdán László temetésére – mint azt a Szabad Pécs elsőként megírta – 2020. július 24-én pénteken, délelőtt 11 órakor Cserdiben, a falu temetőjében (Fő utca 59.) kerül sor.

A gyászszertartást megelőzően egy órával, azaz pénteken délelőtt 10 órától a község polgármesteri hivatala mögötti téren (Fő utca 60.) celebrálnak misét Bogdán László lelki üdvéért, majd a katolikus gyászszertartást követően a családtagok közösségi megemlékezést tartanak, amelyen a felkért barátok mondanak beszédet.

Bogdán Lászlót cigány szokás szerint zeneszóval kísérik utolsó útjára, és a most készülő kriptájában alhatja majd örök álmát – írták.

Bogdán László holttestére a múlt héten kedden hajnalban, Cserdiben találtak rá, nagyjából fél nappal azt követően, hogy ismeretlen helyre távozott. Az első sajtóhírek is arról szóltak, hogy Bogdán László önkezével vetett véget az életének, és ezt erősíti, hogy a rendőrség az eset körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálja, ugyanakkor nagyon sokan kételkednek ebben a verzióban.

A cigány származású, országosan ismert polgárjogi aktivista a Pécstől mintegy 15 kilométerre, Szentlőrinc mellett fekvő községnek 2006 óta volt polgármestere, de a testületnek már 2002 és 2006 közt is tagja, sőt a község alpolgármestere is volt.

Mindeközben kiderült az is, hogy mikor lesz a haláleset miatti polgármesterválasztás Cserdiben: 2020. október 4-én. A Választás.hu-n, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 280 fő voksolhat majd Cserdiben a jelenlegi adatok szerint, a település egyetlen szavazókörében.

KategóriákPOP