Magyarországon Pécsett lett először lakatfal, s ha tetszik, ha nem, sokan erről is ismerik a várost, és ezért is kedvelik. Mostanra Pécsett már két lakatfal, sőt egy harmadik, szimbolikus, installációnak inkább beillő lakatfal is áll. Az egyik viszont a napokban eltűnt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A lakatfal mostanra már a szerelmesekről szól, de a leginkább elfogadott eredettörténet szerint az 1970-es évek elején, a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizők helyezték el a szekrényeik lakatjait, miután sikeresen leérettségiztek a Janus Pannonius utca 4. számú kanonoki ház nyugati oldalfalában lévő rácsra. Más verzió szerint is iskolabúcsúztató volt, de vegyipari hallgatók voltak a főszereplők. Sőt, kb. nyolc éve a Dunánbtúli Naplónál jelentkezett egy eredetileg békéscsabai hölgy, azzal, hogy az első lakatot ő helyezte fel, a városhoz való vonzódása miatt, de azt nem tudta megmondani, hogy az pontosan mikor is történt.

Aki a napokban a pécsi Janus Pannonius utcában sétált észrevehette, hogy az egyik lakatfal szőrén-szálán eltűnt. Nem az eredeti, azóta ki is bővített falról van szó, és nem is arról, amelyik már egy szimbolikus, köztéri installáció-szerű lakatfal (és már nem is a Janus Pannonius utcában, hanem a Sétatér keleti végén, a Káptalan utcánál áll), hanem az időrendben második, a Janus Pannonius utca 8. szám alatti lakatfalról. Amely egyrészt teljesen olyan, mint az első, csak egy „beugróval” közelebb van a felújítás alatt álló a Rózsakerthez.

Aki látta, hogy eltűnt, az azt is látta, hogy a Janus Pannononius utca 8. szám alatti épületet felújítják, már a járda ezen része is elkerített, építési terület, és a ház homlokzata is teljesen „le van csupaszítva”, teljesen meg fog újulni, így sejtheti, hogy a lakatfal is megvan még valahol. Ami igaz is, nem kell senkinek sem aggódnia amiatt, hogy eltűnt, aki annak idején felhelyezett ide egy szerelmet vagy barátságot jelképező lakatot, sem azoknak, akik enélkül is fájlalnák, ha eltűnne. A Szabad Pécs megtudta, hogy az eltávolított lakatfal biztonságos helyen van, nyilvánvaló is, de leírjuk: csak így lehet a ház homlokzatát felújítani, amely épületben kap majd helyet az Egyházmegyei Könyvtár a felújítást követően.

Azzal, hogy ezt a régóta nagyon rossz, romos állapotban lévő házat is felújítják, illetve a szomszédos Rózsakertet is, egy komoly, éveken át tartó, szorosan nem összekapcsolódó, a világörökségi zóna kialakításával kezdődő egyfajta utcaképrekonstrukció fejeződhet be. És ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a kettes számú pécsi lakatfal is visszakerül majd az eredeti helyére, igazán méltó környezetbe.

KategóriákMETÁL