Először szólalt meg Orbán Viktor a Kaleta-ügyben. A pedofil-botrányba keveredett volt nagykövet ítéletével kapcsolatos állítására egy indokolást is mondott kormányfő.

A cikk a hirdetés után folytatódikMi annyit mindenképpen megjegyzünk mér cikkünk elején, hogy a bíróságokkal kapcsolatban az ügyészséggel összevetve nem szokott az elhangozni túl gyakran, hogy a kormány befolyása alatt állna. Magyarul, amikor erről beszél a kormányfő, akkor csúsztat.

Azt is mi jegyezzük meg, hogy a bíróság “mozgásterét” az érvényes jogszabály és az ügyészség keresete határozta meg. A kormány egy jó ideig hallgatott a botrány kitörése után is, talán már csak azért és akkor kezdtek el hangosabban beszélni erről, amikor látták, hogy micsoda viharba kerültek, és rájuk éghet edz az ügy. Azt is megjegyezzük még, hogy a Kaleta-ügyről azért szerezhettünk tudomást, mert az akkor még saját barométerük alapján független Index.hu megírta, hogy van külföldi pedofilbotrány, amelyben egy magyar diplomata is szerepel, akit gyakorlatilag titokban hoztak haza. Előbb az terjedt el, hogy a TEK munkatársai, majd az Index leírta pontosítva, hogy az Információs Hivatal, azaz a titkosszolgálat munkatársai kísérték haza Kaletát. Valamint, az sem az ellenzékhez köthető, hogy a parlament külügyi bizottságának ülésén, a botránnyal kapcsolatban elhangzott részeleteket titkosították.

A miniszterelnöknél rákérdeztek a Kaleta-ítéletre is a Kossuth Rádióban reggel. Ahol nem szoktak kemény kérdéseket feltenni, szinte csak és kizárólag olyanokat, amelyek problémamentesek, még akkor is, ha nehezebb ügyeket érintenek.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt.

Merthogy ellenkező esetben ötször ekkora ítélet született volna. (Megj.: nem születhetett volna ötször ekkora ítélet, hiszen 3 év letöltendő lett volna a maximum a jelenlegi jogszabályok szerint –kivéve, ha a pénzbüntetésre gondolt Orbán, hoogy 500 ezer helyett 2,5 milliót kellett volna fizettetni – de nyilván nem erre gondolt.)

Orbán Viktor szerint, ha valaki ilyenről hall, azonnal a saját gyerekeire gondol elsősorban, hogy ez velük is megtörténhetett volna.

„Semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak ilyenkor” – mondta.

Orbán szerint azonban „nincs ennek az ügynek vége”.

Majd emlékeztetett arra, hogy ősszel gyermekvédelmi ügyekben szigorítást terveznek (megj.: ezt a napokban jelentették be).

Orbán Viktor üzent Angela Merkelnek is, avagy válaszolt a német kancellár friss nyilatkozatára, amelyben azt mondta, hogy a jogállamiság fontos érték, és Orbánékkal való jó kapcsolatuk sem akadályozhatzja meg őket az EU soros elnökeként, hogy arról beszéljenek, milyen állapotban van Magyarországon a jogállamiság. Orbán erre mondta most azt, hogy örömmel áll a vizsgálódás elébe.

De nem lenne ilyen lendületes a németek helyében, „mert ha összemérem a magyar jogállamiságot a német jogállamisággal, akkor lehet, hogy abból mi kerülünk ki győztesen”.

Majd egy példaként azt említette meg, hogy Magyarországobn elképzelhetetlen, hogy az Alkotmánybíróság tagjai párttagok legyenek, míg Németországban így van.

KategóriákMETÁL