A sikeres roma polgármester, Cserdi vezetője az éjjel vetett véget önkezével az életének.

A hírt elsőként a Hírklikk írta meg nem hivatalos, de biztos információkra hivatkozva. A Szabad Pécs is értesült a hírről, de mostanáig nem kaptunk közvetlen információt az esetről. Most azonban tudtunk beszélni egy, a polgármestert közvetlenül ismerő személlyel, aki megerősítette a történteket, egyelőre azonban azt kérte, hogy többet ne kérdezzünk az esetről.

A polgármester, politikus és polgárjogi aktivista egy hónapja ünnepelte 46. születésnapját. Az egész ország egyik legismertebb kistelepülési polgármestere és az egyik legismertebb és legkedveltebb cigány vezető volt. A Pécstől nyugatra fekvő Cserdit ahol magas volt bűnözés és a munkanélküliség 2002-es képviselővé és alpolgármesterré, majd 2006-os polgármesterré választása előtt, az elmúlt 10-15 évben sikeres faluvá tette. Az egyik legtöbbet idézet és leginkább vitatott, a”köcsögmentesítés” néven elhíresült, roma fiataloknak szóló bűnmegelőzési akcióját több másik is követte, többek közt az, amikor cserdi roma emberek az általuk termelt zöldségeket jótékony célra szétosztották az ország más részein, egy piros Zsigulit használva a szállításra.

Bogdán László néhány napja még arról posztolt, hogy milyen előadásai lesznek.

Amint többet tudunk a történtekről, cikkünket frissítjük.

10.59 – A rendőrség megerősítette a halálhírt

Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, vizsgálják-e az ügybe történteket, és hogy megkérdezzük, teljesen egyértelműen ki lehet-e zárni az idegenkezűséget, és hogy a körülményekről érdeklődjünk, például arról, hagyott-e bűcsúlevelet Bogdán László. Mint írták, a megkeresésében szereplő haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja, amelynek részleteiről jogszabály engedélyének hiányában nem áll módunkban tájékoztatást adni.

11.10 Önkormányzati épületben találhattak rá

A RomNet azt írja, hogy információik szerint “Bogdán Lászlót hétfő délután fél 3 körül beszélt telefonon valakivel, ez követően szó nélkül távozott. A helyiek és a zöldség-gyümölcs feldolgozóüzemben dolgozó munkatársak keresték, a polgárőrök pedig éjjel is kutatták. Bogdán László holttestét kedd reggel találták meg. Feltehetően felakasztotta magát.” A portál azt is írja, hogy egy önkormányzati épületben, a polgármesteri hivatal mellett álló melléképületben találhattak rá Bogdán László holttestére.

11.50 – Beszélt a gyöngyöspatai szegregációs kártérítésről és a nemzeti konzultációról is

Interjút adott idén februárban Bogdán László a Szeretlek Magyarországnak. Ebben Cserdi polgármestere beszélt arról, mit is gondol az elkülönítve oktatott gyöngyöspatai diákoknak megítélt kártérítésről, és a nemzeti konzultációról is.

„Azt gondolom, itt nem az a kérdés, hogy a bíróság ítélete helytálló vagy nem helytálló. Egy normális országban egy államférfi nem áll ki, és nem beszél hülyeséget. Főleg ebben az érzékeny témában. A cigánykérdés az elmúlt 30 éve Magyarország egyik legkritikusabb szégyenfoltja. Hozzáteszem, hogy nem vitaindítónak szánom a véleményemet. Én mindig annak mondom el a gondolataimat, aki elfogadja, aki hajlandó azt megfontolni. Nekem soha nincsenek ellenfeleim vagy ellenségeim. Én mindig tisztelem azt, akivel beszélnem kell, nem képzelem azt, hogy én vagyok a világ közepe. Nekem nyugodtan azt is megmondhatja bárki, ha egy cigánnyal baj van.”

„Minden szegregáció káros. Akkor jövő héten kizárólag a kékszeműeket nem szabad beengedni az iskolába? Nem hiszem, hogy az lenne a megoldás, ha a kevésbé okos gyerekeket, a rosszabb mozgás-koordinációjúakat, a fekete hajúakat, a körömágy-gyulladásosokat, a pattanásos homlokúakat külön iskolába járatjuk.

Nem az kell, hogy engem, Bogdán Lacit dicsérjenek. Erre nincs szükség. Arra volna igény, hogy fogadjunk el mindenkit úgy, ahogy van. Cserdinek ez a feladat jutott, hogy erről beszéljen. Egy biztos: nem adjuk fel a harcot. 1-1,2 millió cigány él az országban. Ebből 350-400 ezer nem azért él mélyszegénységben, mert ő ott akar kikötni. Csak gondolják végig, miért akarna egy cigány rosszat magának, miért akarna rosszat egy magyarnak?

KategóriákGyász METÁL