Életének 93. esztendejében elhunyt Mitzki Ervin, a Dunántúli Napló korábbi főszerkesztője.

Mitzki Ervin 1928. május 21-én született Budapesten. Az újságkészítés világával 1946-ban, nyomdászinasként, betűszedőként ismerkedetett meg, négy éven át dolgozott ebben a munkakörben, majd fokozatosan lépdelt felfelé, végigjárta a teljes szakmai ranglétrát. Pécsre is még nyomdászként érkezett, 1955-ben, újságírói karrierjét is a Dunántúli Naplónál kezdte, 1961-ben. Mitzki Ervint 1971-ben nevezték ki a Dunántúli Napló főszerkesztőjévé, s ezt a pozíciót majdnem húsz éven át, 1990-ig töltötte be. A Dunántúli Napló az ő időszakában, a megyei napilapok közt elsőként érte el a százezres példányszámot, és jelentetett meg vasárnapi kiadást is.

Mitzki Ervin kiemelkedő újságírói és szerkesztői munkássága elismeréseként magáénak tudhatja többek közt a Rózsa Ferenc-díjat és a MÚOSZ életmű díját, az Aranytoll díjat is. Mitzki Ervint 2019 márciusában, a szabad magyar sajtó napja alkalmából tüntették ki a MÚOSZ Vastoll díjával.

A Pécs Televízió tíz évvel ezelőtt készített kétrészes portréműsort Mitzki Ervinnel. Az alábbiakban látható, Mitzki Ervin életéről szóló műsornak van egy másik szomorú vonatkozása és aktualitása is: a beszélgetőtárs, Mokos Tibor sincs már az élők sorában. Mokos Tibor, a Pécs Tv szerkesztő-műsorvezetője, és több zenekar, többek közt az egykori, legendás Klán együttes énekese, gitárosa és dalszerzője nyolc évvel ezelőtt, szintén karácsonykor hunyt el, hosszú, súlyos betegséget követően, 46 éves korában.

Mitzki Ervin olyan alkotótársakkal együtt írhatott újságot sok más kiváló, egykori kolléga mellett, mint Hallama Erzsébet, Bertha Bulcsu, Lázár Ervin, Rab Ferenc vagy éppen Thiery Árpád.

Mitzki Ervint egykori munkatársai hozzáértése, megkérdőjelezhetetlen szakmaisága mellett embersége, emberi nagysága miatt is szerették és tisztelték. Isten nyugosztalja!

KategóriákGyász