Az épület szecessziós stílusjegyeit megtartva születik újjá a pécsi belvárosi korzó utcaképét meghatározó százéves szálloda. A beruházás során átgondolt építészeti- és belsőépítészeti beavatkozások révén újulnak meg a szálloda vendégszobái, reprezentatív terei, belső közlekedési kapcsolatai, valamint villamos- és gépészeti hálózatai, olvasható a működtető szerdai, a Szabad Pécsnek is eljuttatott sajtóközleményében. Mint azt nem hivatalos forrásokra hivatkozva megírtuk korábban, a szálloda kinyitott június elején, és Palatinus Grand Hotelre nevezték át. A Palatinus felújítását jelentős hazai szálláshely-fejlesztési forrásból is finanszírozzák. Az azonos tulajdonosi érdekkörbe tartozó szomszédos hotel, az egykori Aranyhajó Szálló pedig Palatinus Boutique Hotel néven nyílhat meg ismét.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs legnagyobb kapacitású, patinás szállodája az elkövetkezendő években jelentős átalakításon, komplett külső és belső felújításon megy keresztül. A projekt részben a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében meghirdetett ’Nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése’ című pályázaton elnyert forrásból valósul meg, írták a már fent hivatkozott sajtóközleményben.

A leírás szerint zöldmezős beruházás keretében a létesítmény egy modern konferencia- és rendezvény részleggel bővül, felette parkosított tetőkerttel. „Ennek köszönhetően a tervek szerint közvetlen gyalogos kapcsolat létesül a Széchenyi tér felé, jobban bekapcsolva ezáltal a szállodát is a város főterének napi vérkeringésébe”.

A Pécsre látogatók a közeljövőben Palatinus márkanév alatt ráadásul már nem csak egy, hanem két különálló belvárosi szálloda közül is választhatnak. A Palatinus Grand Hotel épületének közvetlen szomszédjában ugyanis – a Király utca 3. szám alatt – már javában zajlik a Palatinus Boutique Hotel kialakítása. A műemléképület komplex rekonstrukciója szintén részben a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében elnyert forrásból valósul meg. E kisebb szálloda tervezett átadása 2021. nyara.

Frissítés 20.15: Mint azt a fenti keretes részben olvashatják, a Palatinus közleménye elnyert Kisfaludy-s támogatást említ az Aranyhajó (Palatinus Boutique) kapcsán. Ezek szerint a beruházó végül elnyerte a 936 millió forint vissza nem térítendő támogatást (vagy legalábbis annak egy jelentős részét megítélhették neki), azaz nyertes lett a pályázata, amit a Magyar Turisztikai Ügynökségtől igényelt, egyedi kérelemre. Az Aranyhajó néhány éve még a Pécsi Vagyonhasznosító tulajdonában állt, de a Király utcai épület teljes felújításra szorul. Az Aranyhajó Fogadó felújításáról és a beruházó cég tulajdonosáról, a pécsi Czéh-Tóth Márkról nemrég a 24.hu cikkezett, amit annak idején szemléztünk (azt a cikkünket linkeltük most is), ők írtak az egyedi támogatási kérelemről, a megigényelt összegről, de még abban a cikkben sem lehetett azt biztosan leírni, hogy a pályázat nyertes volt, mert erről nem volt biztos információ. Ugyanakkor az építkezésen egy tábla már hirdette a Kisfaludy-s projektet.

A fejlesztések révén Pécs történelmi belvárosában így hamarosan két, minőségében HotelStars 4* besorolású, kialakításában merőben eltérő arculatú szálloda várja visszatérő és új vendégeit. A két szálláshelyen a tervek szerint összesen 120 vendégszoba és 400 fős nagyrendezvények lebonyolítására is alkalmas infrastruktúra létesül.

„A szolgáltatásaiban kibővített wellness részleg, valamint a megyeszékhely első igazi SkyBar teraszának tervezett kialakításával a fejlesztés kiemelt célja, hogy a szálloda szépségeit és szolgáltatásait a szállóvendégeken kívül a pécsi polgárok is élvezhessék.”

A beruházás időtartama alatt a szálloda és a meglévő rendezvényhelyszínek nagy része a tervek szerint folyamatosan üzemelnek majd.

Az Aranyhajóhoz és a Palatinushoz kapcsolódó híreket folyamatosan követtük, nem egy esetben a Szabad Pécs írt meg elsőként fontos és érdekes információkat. A Palatinus megvételéről, illetve a bezárásáról és a felújításra kapott összegekről is írtunk. Amiképpen az Aranyhajó felújítására benyújtott egyedi pályázatról is közöltünk cikket.

KategóriákMETÁL