„Nem leszek az Index főszerkesztő-helyettese” – ezt pénteken hajnalban írta ki saját közösségi oldalára Tevan Imre, aki tegnap ugyanitt jelentette be, hogy ő lesz az Index.hu egyik új főszerkesztő-helyettese. Illetve régi-új, mivel 2004-2011. közt már dolgozott ilyen pozícióban a lapnál.

A cikk a hirdetés után folytatódikAztán távoznia kellett, viszont pár évre rá 2014-ben az Origo újságírója, majd felelős szerkesztője lett. Ez már akkor történt, amikor az addigi főszerkesztőt Sáling Gergőt a Fidesz a tulajdonos nyomására eltávolították, majd emiatt a szerkesztőség nagy része inkább önként felállt és távozott. Tevan később aztán megismételte ezt a produkciót, amikor a vs.hu-hoz is akkor igazolt át, úgymond erősítésnek, amikor ott kiderült, hogy a “közpénz jellegét elveszítő” adóforintokból működő MNB-alapítványok jelentős részben finanszírozták a lap működését, emiatt a legtöbb újságíró felmondott, írtuk tegnapi cikkünkben.

Bodolai László, az Index.hu igazgatóságának elnöke egy közleményben meg is erősítette Tevan érkezését tegnap, és elhangzott az is, hogy ő és Szombathy Pál hívták “a laphoz vissza” Tevant.

A mostani, friss hírt a HVG-n olvastuk. Tevan Imre azt mondta, hogy nem azért gondolta meg magát, mert kapott a “pofájára”, hanem azért, mert “rosszul mérte fel a helyzetet”. Valljuk meg, Tevan tényleg kapott egy kevés meleget, de leginkább nagyon sok hideget, kis túlzással elszabadult a pokol a nyilvánosra állított Facebook-os bejegyzésén, ahol bejelentette az Indexhez való visszatérését. A legkínosabb azonban az volt, hogy olyanok is írtak róla, akik például az origós időszakából ismerték, és mondhatni, nem zárták a szívükbe Tevant.

Mostani új kommentjében azt írta, úgy hitte, hogy „az indexességből meg lehet őrizni valamicskét”, és újra lehetősége lesz ebben szerepet vállalni.

Kell egy csapat

„Az volt az alapkérdésem, hogy lehet-e független és színvonalas újságként működtetni a kialakult helyzetben az Indexet. Eddig oké. De mindig csak azon forogtak a gondolataim, hogy elképzelhető-e, hogy ne legyen politikai beavatkozás. Tudjuk, rendkívül aggályos az erre adandó válasz, de végül arra jutottam, elképzelhető. Sőt, kitaláltam egyfajta garanciát. (Azt hittem, ez ügyes ötlet, de valójában csapdát állítottam magamnak. Ha a feltételemet azonnal elfogadják, nem mondhatok nemet.) Csakhogy azzal nem foglalkoztam, a politikai beavatkozáson túl, hogy a három ember, tehát az igazgatóság tagjai képesek lesznek-e összehozni egy minimális csapatot, amely legalább elfogadható minőségben át tudja venni a felmondott kollégáimtól a lapkészítést abban a rohamosan közeledő pillanatban, amikor ők végleg elmennek – írta.”

Ez egyébként amúgy is kulcskérdés, az, hogy hogyan is lehet egy olyan szerkesztőséget újra felállítani, megszervezni, amilyen az Index volt, Magyarország legprofibb szerkesztősége, miközben a történtek miatt nehezen elképzelhető, hogy a tapasztalt, jó, független újságíróknak nem hogy egy kisebb hada, hanem akár csak egy tucatnyian is kikötnének ott. Még, ha olyan hírek is láttak napvilágot, hog sokan vannak, akik küldtek maguktól önéletrajzot.

Tevan arról is írt, hogy eddig csak ő lett volna az új ember, új főszerkesztő egyelőrte nincs, azaz azt sem tudni, hogy ő kinek lenne a helyettese. (Megjegyzés: Nem igazán értjük, hogy ez eddig hogy-hogy nem tűnt fel neki, avagy miért nem kérdezett erre rá. Ha viszont rákérdezett /ami számunkra elképzelhetetlen/, akkor mi lehetett a válasz és mi törént vajon azóta.)

Aztán még beszélt Bodolai Lászlóról is. Azt követően, hogy Bodolai a Klubrádiünak nyilatkozott, Tevan úgy érezte, hogy neki akkor innen ki kell szállnia.

És mondott Bodolairól néhány igyencsak érdekes gondolatot:

„Kétségtelenül fejlődik, a legutóbbiban a Klubrádióban már hosszú perceket beszélt értelmesen anélkül, hogy elővette volna a szerkesztőség ármánykodásáról szóló elméleteit, de aztán leteltek ezek a percek. Dull kirúgása nagyon jó döntés volt, mondotta. /../ Nehogy úgy lehessen érteni, hogy engem átvertek, szó sincs ilyesmiről, de nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új “Index”-et. Bocs fiúk, én pesszimsta alkat vagyok, lehet, hogy nem lesz igazam, teljes szívemből kívánom, hogy ne legyen, de most azt érzem, bajosan fog menni.”

Végül arról is írt, hogy a “megvilágosodásban” segítette őt Dudás  Gergő egykori Index-főszerkesztő Válasz online-nak adott nyilatkoztata, ahol Tevan szerint Dudás nagyon világosan magyarázza el cégjogilag az értő kérdezőknek (főleg: S. A.), hogy miért nincs már Index.

A Szabad Pécs eljuttatott tegnap egy kérdést Bodolai Lászlóhoz, azt, hogy mivel tudja cáfolni, hogy nem tömény cinizmus egy olyan embert vezető pozícióra felkérni az Indexhez, aki az Origóhoz és a VS-hez is akkor ment, amikor ott újságírók, erkölcsi, szakmai, emberi, morális okokból, azaz gerinces döntést hozva felálltak. Választ nem kaptunk egyelőre.

KategóriákMETÁL