Lakossági ötletpályázatot hirdet a pécsi önkormányzat a Misina-tető felújítására, összesen félmillió forintot osztanak ki a legjobb öt ötlet benyújtójának – mindezt Péterffy Attila, Pécs polgármestere a helyszínen jelentette be ma sajtótájékoztatón. A Misina-tető fejlesztésének ügye az egyik legcsúnyább kudarca volt a Fidesz-KDNP és Páva Zsolt vezette pécsi önkormányzatnak 2014-2019 közt, pedig volt még jónéhány más szomorú ügy is, köztük hasonló beígért fejlesztések is.

A cikk a hirdetés után folytatódikElőljáróban annyit, hogy a Misina-tető fejlesztéséről lapunk tényfeltáró cikket írt korábban a Transparency International Magyarország mentor-mentorált programjának támogatásával. Mint olvashatták (vagy olvashatják akár most is), már akkor jeleztük, hogy számos gond van a projekttel szerintünk, pedig akkor még nem sejtettük, hogy végül a nyertes kivitelező vállalkozó levonul a munkaterültről és félbemarad a fejlesztés, mert a volt étterem épülete olyan állapotban van, hogy nem érdemes már felújítani.

Ilyen problémaként azonosította a Szabad Pécs azt már akkory, hogy a város megvásárolta és finaoman szólva nem kevés pénzért a romos egykori Misina Éttermet, hogy elhibázottnak tűnt mind a híradástechnikai múzeum, mind a jég- és minigolfpálya ötlete (le is fújták ezt végül), de még inkább azt, hogy egy jellemzőnek mondható korrupciós minta is kirajzolódott a fejlesztés két programelemre való felosztásával – annak ugyanis azon túl, hogy elkerülhető volt egy komolyabb nyilvános közbeszerzési pályázat kiírása, nem látszott sok egyéb más értelme.

EU-s (köz)pénzből végrehajtott csúcstámadás

A lakossági ötletpályázatról a sajtótájékoztatón részt vevő Pécsma.hu munkatársa azt írta, hogy Péterffy Attila polgármester és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója ismertette annak részleteit az egykori Misina étterem épületénél.

Péterffy közölte: arra a döntésre jutottak, hogy megpróbálják menteni a menthetőt és “folytatják” a munkát.

A speciális helyzet miatt folyamodnak nem megszokott formához és hirdetnek ötletbörzét. Olyan fejlesztési elképzeléseket várnak, amelyek fenntartható és a lakosságnak kedvező ötletekről szól. Az öt legjobb és megvalósíthatónak ítélt pályázati munka egyenként 100 eezer forinttal lesz jutalmazva.

Az 5 pályaműből az önkormányzat háromból konkrét koncepciót is kidolgoztat, amiket pedig majd közönségszavazásra bocsátanak – és még ezt is még az idén ősszel. Természetesen ez egy lakossági ötletpályázat, azaz a fő az maga az ötlet.

Az ötletbörzére ötletjavaslatot bármely magyar állampolgár beadhat, kizárólag elektronikus úton várják a pályázatokat a misinaötletbörze.hu oldalon.

Egy leírást várnak az elképzelt fejlesztésről, költségbecslést, rajzokat – akár szabad kézzel készült, akár műszaki rajz – opcionálisan lehet csatolni a tervhez.

A beruházáshoz rendelkezésre álló keretösszeg: közel 184 millió forint. A pályázatok benyújtási határideje: 2020. szeptember 30. A pályázatnak Misina Ötletbörze néven Facebook-oldalt is létrehoztak.

KategóriákMETÁL