A hírt a Blikk.hu-n olvastuk hétfőn este. A nyomozást “költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt rendelték el. Frissítés: a Szabad Pécs átírta cikkünk hétfőn késő este adott címét, amelyben azt írtuk, Németh Sándor ellen indult nyomozás – ez nem igaz, a tévedésért elnézést kérünk! Ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást, azt vizsgálja vagy vizgsálhatja a feljelentés alapján a hatóság, hogyan szerezte meg az ATV-t Németh Sándor.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés: kedd 16.40 – Hetek: Karaktergyilkossági kísérlet zajlik

A hetek.hu azt írta mai cikkében, hogy karaktergyilkossági kísérlet zajlik Németh Sándor ellen. Mint írták, megkeresésükre dr. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője arról tájékoztatta őket, hogy bár folyamatban van a cikkben említett nyomozás, ám az felderítési szakban van. Azaz, írja a Hetek: az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, és a gyanú nem megalapozott. A Hit Gyülekezetéhez közel álló hetilap online kiadása azt írta, hogy “több sajtóorgánum is ellenőrzés nélkül közölte az Amerikai Népszava cikkét” – ez esetünkben nem igaz, mert lapunk a Blikk.hu-ra hétfő este felkerült (ma pedig onnan levett) cikk alapján írt a nyomozásról, rájuk is hivatkoztunk, mint az a Korábban írtuk alcím alatt olvasható is.

A cikkben azt is írták, hogy egy szakértő szerint “jelen esetben a nyomozás azt hivatott felderíteni, hogy a feljelentés ügyében történt-e bármi olyan adatközlési mulasztás, ami a befizetési kötelezettséggel kapcsolatban mások tévedésben tartásával, vagy valótlan nyilatkozattal, elhallgatással a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott”.

A Hetek egy másik cikkében pedig arról írnak, hogy a napokban szüntette be két nagy, habár egymással szoros üzleti kapcsolatban álló magyarországoi könyvkiadó Bartus László, Hit Gyülekezetéről szóló könyvének forgalmazását,, éppen azt, amelyikben megjelent állításokra hivatkozva tett feljelentést az USA-ban élő újságíró.

A Hetek könyves szakmai körökre hivatkozva írja ugyanebben a cikkben, hogy hasonló radikális lépésre az elmúlt évtizedekben alig néhányszor került sor Magyarországon, és leginkább olyan esetekben történt mindez akkor is, amikor az adott könyvről alaposan feltételezhető volt, hogy valótlan és jogsértő tartalmakat közölt.

Frissítés: kedd 14.30 – Ismeretlen tettes ellen (vagyis nem Németh Sándor ellen) rendeltek el nyomozást az ATV tulajdonosváltásával összefüggésben

Közleményt adott ki az ügyben a Hit Gyülekezete. „a napokban megjelent sajtóhírekkel ellentétben Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen nem került sor nyomozás elrendelésére „költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt és Németh Sándorral szemben egyetlen büntetőeljárás sincsen folyamatban. A Hit Gyülekezete vezető lelkészét, illetve a Gyülekezet munkatársait a hírekben megjelölt ügyben egyetlen nyomozó hatóság sem kereste meg, vagy hallgatta ki, továbbá ellenük folyamatban lévő nyomozásról sincsen tudomásuk. A Hit Gyülekezete vezető lelkésze a valótlan közlésekkel szemben jogi úton fog fellépni.”

A Blikk lentebb található linkje nem működik már, a lap úgy döntött, hogy eltávolítja (leveszi) a cikket az oldalról.

Az Egyesült Államokban élő, és ott az Amerikai Népszavát író Bartus László a lap Facebook-oldalára tett fel egy, a nyomozás elrendeléséről szóló iratot. A nyomozás tehát valóban elindult, de nem Németh Sándor ellen, hanem ismeretlen tettes ellen – noha Bartus lapja Facebook-oldalán továbbra is Németh elleni nyomozás elrendelésről beszél.

A Magyar Hang is írt a témában cikket. Ők azt ír azt írták, hogy a Magyar Hang birtokában van a NAV hivatalos levele, amelyet a feljelentőnek, Bartus Lászlónak küldött 2020. augusztus 17-én az illetékes osztályvezető arról, hogy a nyomozást elrendelték.

A Magyar Hang Biztos, ami biztos alapon megkérdezte a NAV sajtóosztályát is arról, hogy indult-e nyomozás Bartus László feljelentése alapján a Németh Sándor és/vagy a Hit Gyülekeze és/vagy ismeretlen tettes ellen? Nemrég megérkezett a válasz is: „a NAV folyamatban lévő adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra.” A válasz a Magyar Hang szerint világos: van eljárás, hiszen ha nem lenne, akkor azt válaszolták volna, hogy nincs.

A Szabad Pécs megjegyzése: a legfontosabb, hogy a Blikk hétfő késő esti cikkérte hivatkozva nem volt pontos cikkünk, és a címe sem, mivel valóban nem, Németh Sándor ellen rendeltek el felejelentést. Ez tévedés volt, ami miatt az érintettől és olvasóinktól is elnézést kérünk! Nyomozás ugyanakkor van, azt valóban elrendelték, és valóban egy olyan ügy kapcsán, amely az ATV tulajdonosváltását érinti, azt, vajon hogyan és milyen körülmények közt került a Hit Gyülekezetétől Németh Sándor vezető lelkész tulajdonába az ATV.

Korábban írtuk:

A Blikk azt írta, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztály tájékoztatása szerint a Bartus László Fesz lesz című könyvében megjelent tényekkel kapcsolatban a Btk. 396. § (1) bekezdés a) pontja alapján “költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt rendelték el a nyomozást Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen.

A könyvben ugyanis többek közt olyan állítások szerepelnek, miszerint az ATV, amely sokáig a Hit Gyülekezete vagyona volt, egy jogi-pénzügyi manőver során Németh Sándor többségi tulajdonába került. A megszerzett tulajdon magában foglalja az ATV székházát és az ATV Zrt. részvényeit.

KategóriákPOP