Két diákot is koronavírus-fertőzés miatt vittek kórházba a PTE sikondai gólyatáborából, értesült az ATV Híradója.

A cikk a hirdetés után folytatódik



 A sikondai gólyatábort ki is ürítették az ATV Híradója értesülése szerint. A diákokat Pécsre szállították kórházba.

Az ATV azt írta, hogy a táborban körülbelül 200-an voltak, őket buszokkal szállították el Sikondáról.

16.44 – Még nem válaszolt a PTE, de lesz hivatalos közleményük

Még cikkünk megjelentetése előtt hívtuk az egyetemet, hogy megtudjunk minél több részletet a történtekről, de nem vették fel a telefont. Azt követően írtunk az egyetemnek, az alábbi kérdéseket. Egyelőre még nem kaptunk választ a megkeresésünkre, de a Pécsi Stopon azt olvastuk, hogy hamarosan közleményt adnak majd ki az esetről.

Kérdéseink a következők voltak

1. Mit lehet elmondani az esetről?

2. Milyen biztonsági intézkedéseket tettek a táborban?

3. Felmerült-e, hogy ne rendezzék meg az idei gólyatábort?

4. Ha nem, miért nem?

5. Ha igen, mi volt az érv a tábor megrendezése mellett?

17.05 – A PTE TTK gólyatáboráról lehet szó – A múlt heti BTK-s gólyatábor rendben lement, szigorú biztonsági intézkedések mellett, egyes „bevett” feladatok kihagyásával

Úgy tudjuk, hogy tegnap kezdődött a PTE TTK gólyatábora azt követzően, hogy a múlt héten rendben lezajlott a PTE bölcsészkari gólyatábora 250 leendő elsős diák részvételével – plusz a seniorok, plusz a dolgozók, kiszolgáló és biztonsági szemnélyzet. Egy, a múlt héten a táborban dolgozó olvasónk arról értesítette a Szabad Pécset, hogy tudomása szerint ahogyan a múlt héten, most is az első napon kivonult teljes személyzettel egy mobil egyetemi labor és letesztelte a résztvevőket és a teljes személyzetet, és így valószínűleg mostanra, ma délelőttre lettek meg az eredmények és derült ki, hogy a TTK gólyatáborában két diáknak is pozitív lett a tesztje. A múlt héten nem találtak a résztvevők közt koronavírus-fertőzöttet. Azt is elmondta lapunk érdekéődésére az előző táborban dolgozó olvasónk, hogy a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett zajlott a tábor, nagyon sok fertőtlenítő ponttal, a szociális védőtávolság betartatásával a közösségi terekben, és azoknak a bevett játékos feladatoknak a kihagyásával, amelyben szoros testkontaktusba kerülhettek volna a gólyák. Az összes dolgozót is letesztelték tehát, olvasónk másnap az ügyfélkapun keresztül elérhető Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) a teszt másnapján már látta is a saját negatív teszteredményét.

17.30 Már hétfőn este beszállították a két diákot a pécsi sürgősségire

Már tegnap este (vagy éjjel), azaz az új, ttk-s gólyatábor első napján beszállították Sikondáról, a táborból Pécsre, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályára a mentők azt a két diákot, akiknél pozitív lett a COVID-teszt. Úgy tudjuk, mindketten tünetmentesek voltak, így nem kizárt, hogy mára mindketten hatósági házi karanténba kerültek. Olyan nem hivatalos információt is kaptunk, hogy a gólyatáborba már eleve csak olyanok mehettek volna, akik teszteltették magukat és negatív eredményük volt, ők viszont, bár előzetesen teszteltették magukat, nem várták meg az eredményt, hanem elmentek a táborba. Megjegyzés: az egyetem még nem válaszolt, de nyilvánvalóan ez az egyik kulcsa lehet ennek a történetnek, hogy milyen belépési szabályokat hoztak, és azt hogyan tartatták be, illetve, hogy nem az történt-e mégiscsak, ami a másik táborban az előző bekezdésünkben olvasható egy ott dolgozott olvasónk beszámolója szerint történt.

20.05 – A PTE még nem reagált, a többi gólyatábor elmarad – A közös pohárból/vödörből ivó feladatot elvégző diákok kerülhettek karanténba

Merthogy állítólag egy csomó olyan feladatot lefújtak tényleg, amelyben testi érintkezés lett volna, amint írtuk is feljebb, de a közös pohárból (vagy vödörből) ivós, szintén szokásosnak mondható gólyatábori feladat mégsem maradt el – vagy legalábbis a résztvevők egy nagyobb csoportja játszott ilyet. És köztük volt az a két diák is, akikről nem sokkal később kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Őket, tudomásunk szerint több tucat diákot karanténba is helyeztek megfigyelésre. Arról, hogy karanténba kerültek a diákok, a Pécsi Stop és a Bama.hu is írt, utóbbi lap azt írta, hogy 43 fő került karanténba – ennyien lehettek ezek szerint a játék résztvevői. A Pécsi Stop is írt arról, hogy az eset után minden további gólyatábort lefújt a PTE a baranyai tisztifőorvos utasítására.

Az egyetem egyelőre még nem adott ki közleményt az ügyről.

KategóriákMETÁL