A Pécsi Nemzeti Színház dolgozóinak júliusi fizetéseiről szóló cikkében a Szabad Pécs írta meg, hogy idén még egyetlen forint állami működési támogatást sem kapott a pécsi teátrum. Lapunk megtudta, hogy a ZSÖK, azaz a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sem kapott még egyetlen forint állami forrást sem – viszont ennek most az is oka, hogy nagy számolásba kezdtek a minisztériumban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Nemzeti Színház kapcsán a Szabad Pécs írta meg, hogy idén még egyetlen forint állami működési támogatást sem kapott a pécsi teátrum, ezért a júliusi fizetéseket már csak 50 milliós tagi kölcsönből tudták elutalni. Azt pedig egy nappal korábban írtuk meg, a Magyar Közlönyre és a Pécsmára hivatkozva, hogy a pécsi önkormányat vezetésének sikerült megállapodnia az EMMI-vel, illetve a kulturális szféra kormányzati irányítóival arról, hogy a ZSÖK Pécs kezében maradhat, mégsem viszi el az állam, illetve a Pécsi Nemzeti Színház is megkaphatja az állami támogatást egy közös, mimnisztériumi-önkormányzati fenntartásnak köszönhetően – ráadásul ötéves szerződést fognak tudni aláírni Bognár Szilviáék Fekete Péterékkel.

Lapunk azt is megtudta, hogy a ZSÖK, azaz a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sem kapott még egyetlen forint állami forrást sem, illetve azt, hogy ennek az a háttere, hogy most nagy számolásba kezdtek a minisztériumban. Bognár Szilvia pécsi alpolgármester megerősítette, hogy az EMMI, illetve Fekete Péter államtitkársága bekérette a Zsolnay Örökségkezelő NKft. legfontosabb adatait és kimutatásait arról, hogyan is működtek ebben az évben, milyen kiadásaik voltak, kell-e, lehet-e változtatni az állami támogatás összegén.

Lehetségesnek tartjuk, hogy azért kérették be a számokat, mert a COVID-védekezés költségei miatt (és a feltheetően elsősorban amiatt elszaladt, csúcson lévő államháztartási hiány miatt) az Orbán-kormánynak mindenütt spórolnia kell, ahol csak tud.

Ugyanakkor Bognár Szilvia azt sem tartotta kizártnak, sőt igazűból reméli is, hogy a szerződés szerint erre az évre megjáró állami támogatás összegénél akár többet is utalna a ZSÖK működtetésére a minisztérium. Ugyanis az egyértelmű, hogy a jegybevételek kiesése, a számos elmartadt, kényszerűségből leomdott program és azok kieső bevétele miatt egy komoly mínusz keletkezik, még akkor is, ha a kiadások egy részén esetleg tudtak is spórolni. Ahogyan a védekezés költségei (maszkok, fertőtlenítőszerek beszerzése) mellett az év végéig még megtartandó programok is a COVID-szabályok miatt csak csökkentett nézőszámmal futhatnak. És, ha lesz is valamire annyi igény, amennyi lett volna “békeidőben”, akkor kb. dupla előadásszámmal, azaz növekvő költségekkel tudják azt csak biztosítani.

Annyi dőlt most tehát csak el, amint azt a PNSZ-ről és a ZSÖK-ről szóló, már idézett cikkben írtuk is, hogy a ZSÖK marad Pécs kezében. Korábban a pécsi önkormányzat vezetése arról beszélt, hogy a ZSÖK finanszírozása, illetve esetleges állami átvétele is egyfajta tárgyalási alap volt a pécsi színház finanszírozásában: hogy megkapják-e legalább azt azt állami támogatást, amelyet tavaly és tavalyelőtt megkaptak, és ehhez át kell-e adniuk a ZSÖK tulajdonjogát. Merthogy a ZSÖK fenntartására a legtöbb pénz kormányzati/minisztériumi forrásból jut, többszöröse a pécsi önkormányzati résznek.

De ez egyébként eleve koncepció volt, és éppen ez volt a lényege a 2010-es EKF-évnek, amint azt jegyzetben meg is írtuk.

Hoppál Péter megerősítette, hogy a kormány átvenné a ZSÖK működtetését – A beismerés sajnálatos módon történt

Hoppál Péter fideszes baranyai országgyűlési képviselő például nem is tiltakozott nagyon az ellen, hogy esetleg elvenné a kormány Pécstől a ZSÖK-öt. Sőt, kb. azt mondta, hogy ha ők fizetik a zenekart, akkor az ővék a buli.

Pécs új vezetése azonban mindvégig azt tartotta szem előtt, és azt is kommunikálták, hogy ne kelljen, nem akarják átadni a ZSÖK tulajdonjogát az államnak, se a ZSÖK, se más pécsi kulturális intézmény finansízrozásáért cserébe. (Azt már mi jegyezzük meg, hogy a kis zsarolás is zsarolás.)

Már csak azért sem akarták ezt, mert a ZSÖK fenntartására 2025-ig szóló, tízéves, élő szerződése van a pécsi önkormányzatnak. Magyarul, ha azt nem tartják be, akkor elviekben szerződést szegnek.

Ráadásul az idei, a 2020-as a csúcsév, amikor nagyjából 1,5 milliárd forintot kellene az államnak elutalnia, többet egy év alatt mint bármikor eddig és bármikor a következő években. Az előző öt évben folyamatosan emelkedő volt az állami támogatás, a következő négy évben pedig fokozatosn csökkenni fog, valamelyest persze, vagyis még 2025-ben is milliárdos nagyságrendű lenne az állami támogatás.

Mindezek fényében kell azt megítélni, hogy eddig a pécsi önkormányzat, illetve az esetleges saját bevételek biztosították, mind a ZSÖK, mind a PNSZ működtetési költségeit – illetve minimális pontosítással igaz ez, mert a PNSZ is kapott már tematikus pályázaton pénzt, a PFZ is kapott közvetlen állami támogatást (tudomásunk szerint pl. a tao-kiegészítést), illetve infrormációink szerint a Bóbita is kapott már állami támogatást.

Címkék:
KategóriákMETÁL